Maryša aneb Nezapomenutelný večer v Divadle Komedie

Dne 11. 3. jsme my - žáci třetích ročníků navštívili Divadlo Komedie, abychom zhlédli jedno z nejznámějších českých realistických dramat – Maryšu bratří Mrštíků.




[caption id="attachment_6335" align="alignright" width="220"]http://www.divadlokomedie.eu/foto/marysa-a-v-mrstikove/ http://www.divadlokomedie.eu/foto/marysa-a-v-mrstikove/[/caption]



Do Prahy jsme vyrazili v podvečerních hodinách, a tak nás čekala ještě příjemná procházka, kterou jsme strávili v blízkosti Václavského náměstí. Poté následovalo již samotné představení.

Na jeho začátku jsme postupně poznali všechny hlavní postavy, a byli jsme tak uvedeni do zajímavého děje. Přesto si myslím, že první část byla z celého představení nejméně poutavá. Dlouhé dialogy u rodinné večeře byly opravdu vyčerpávající a s odstupem času musím říci, že sloužily spíše k seznámení publika s nářečím, které tvoří jazykový základ celé hry. Po menší přestávce, kdy se na scéně objevily nové kulisy, následoval již rychlý spád událostí, při kterém děj gradoval a začínal nám vykreslovat hlavní myšlenku hry. O čem ale vlastně Maryša je?

Maryša je mladá dívka, která se zamiluje do Francka, chudého hocha, který hned na začátku příběhu odchází do války. Maryšu se její otec rozhodne provdat za muže jménem Vávra. Je to výbušný vdovec, vlastník mlýna se spoustou dluhů a s několika dětmi. Maryšin otec ale vidí Vávru jako dobrou partii pro svou dceru, a tak se rozhodne i přes Maryšinu nevůli sňatek uskutečnit. Po několika letech se Francek opět vrací domů a vyznává Maryše lásku. Ta už je bohužel vdaná a dochází zde ke konfliktu mezi Vávrou a Franckem. Děj graduje scénou, kdy Vávra po Franckovi vystřelí. Zoufalá Maryša poté namíchá Vávrovi do kafe jed.

[caption id="attachment_6336" align="alignleft" width="220"]http://www.divadlokomedie.eu/foto/marysa-a-v-mrstikove/ http://www.divadlokomedie.eu/foto/marysa-a-v-mrstikove/[/caption]

Zajímavý je i vývoj postav. Na začátku je Maryšin otec k Vávrovi velice milý. Postupně ale dochází k obratu a on svého rozhodnutí dát Maryšu Vávrovi lituje. Maryša je velice psychicky zničená a život s Vávrou takřka „nežije“. Je bez energie, nemluví, trpí.

 

 

Myslím si, že mohu za všechny zúčastněné konstatovat, že se jednalo o velice vydařené představení. Děkujeme našim učitelům, že nám je umožnili zhlédnout.

 

Dominik Předota

Komentáře