Umíme se chovat? #2 Návštěva divadla

Máme tu další díl mého seriálu o slušném chování. Tentokrát jsem zjišťovala, jestli se umějí studenti chovat v divadle.divadlo



Co říkají studenti?

Samozřejmě musí být člověk slušně oblečen, aby bylo oblečení vhodné do divadla. Když přijde, dá si kabát do šatny. Pokud prochází kolem někoho na své místo, vždy řekne „Děkuji“ a „Dobrý večer“. Vypne si mobil nebo si ho dá do tichého režimu. Je potichu, neřehtá se jako jelito, jen se slušně směje. Po skončení zatleská.

Slušně, dává pozor, má vypnutý telefon, slušné oblečení a neožere se tam.

Společensky a slušně, mlčí a tleská.

Chová se tak, aby to nerušilo divadelní pracovníky, protože jim to dalo hodně práce. Několik jich znám a vím, jakou práci dá nacvičit divadelní hru. Proto hercům naslouchám a po skončení zatleskám.

Chovám se slušně a reprezentuju školu.

Co dodat?

Hodně lidí mi řeklo, že se v divadle má chovat slušně. Ano, to je sice pěkné, ale než to začneme dodržovat (což se také ne vždy povede), měli bychom vědět, co je to vlastně to slušné chování. A to už většina neví. Nejlépe jsou pravidla popsána v první anketní otázce.

Já bych ještě dodala, že na rozdíl od kina, při představení nepijeme ani nejíme, počkáme si na přestávku. Samozřejmě přijdeme včas jak na začátek, tak po přestávce. S odchodem ale počkáme. Určitě nebudeme odcházet, pokud ostatní ještě tleskají a herci se uklánějí. Pokud se nám představení nelíbilo, nebudeme demonstrativně odcházet, ale zůstaneme na svém místě.

Závěrem

Slušné chování je takové, které neobtěžuje ostatní diváky ani herce. Především tedy přijdeme včas a při představení necháme vypnutý mobil v tašce, neprobíráme průběh představení (a už vůbec ne nic jiného) se sousedem a nejíme.

Komentáře