Profláknuté svátky

Květen je jistě mezi studenty poměrně oblíbeným měsícem - prázdniny jsou už na dosah ruky, dny se prodlužují, příroda v rozpuku láká k romantickým procházkám a kromě toho je jeho začátek spojen s dvěma státními svátky, které pokud se poštěstí a vyjdou na čtvrtek a pan ředitel udělí oficiální volno, dávají naději na dva prodloužené víkendy. Takže v máji chodíme do školy všeho všudy dva standartně dlouhé týdny plus dvakrát 3 dny. Navíc díky maturitám čas od času nějaká ta vyučovací hodina odpadne. Víte ale vůbec, proč jsme vlastně prvního a osmého doma?

[caption id="attachment_6516" align="alignright" width="215"]Zdroj: www.google.cz Zdroj: www.google.cz[/caption]

 



Začněme Svátkem práce. Historie tohoto státního svátku sahá až do USA. V roce 1886 vypuklo    v Chicagu 1. května dělnické povstání, kterým chtěli protestanti uzákonit délku pracovní doby na osm hodin. Během následujících dnů  došlo k řadě potyček mezi policií a anarchisty, kteří nastražili 4. května bombu na Hymarket Square a jejím výbuchem zavinili smrt několika nevinných lidí. Na památku obětí neštěstí se ve Spojených státech amerických začal 1. květen od roku 1888 slavit jako Svátek práce.

Do Evropy se dostal o rok později díky Druhé francouzské internacionále, která na návrh socialistů vyhlásila první máj oficiálním svátkem všech pracujících na uctění památky chigagských dělníků. Později svátek začali dodržovat i nacisté (byť Adolf Hitler původně svátek odmítal) a katolická církev, která dle Bible zasvětila první máj sv. Josefu dělníkovi.

V Česku se poprvé slavil první květnový den v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Je nutné připomenout, že v době socialismu byl Svátek práce využíván především k propagandě KSČ        v rámci povinných prvomájových pochodů.

[caption id="attachment_6518" align="alignleft" width="300"]Zdroj: www.google.cz Zdroj: www.google.cz[/caption]

Osmý květen tak pestrou historii nemá. Slaví se v Evropě jako Den vítězství. Osmého května Německo kapitulovalo a pokud se podíváme na dějiny Československa, v tento den byl vyhlášen ústup jednotek wermachtu z našeho území. Za socialismu byl Dnem vítězství uznáván 9. květen, protože právě devátého byla osvobozena Praha sovětskou armádou a také kvůli časovému posunu, který způsobil, že když Německo podepisovalo osmého května příměří, v Moskvě už měli o den později.

Na osmého května rovněž připadá Světový den Červeného kříže jako upomínka na výročí narození zakladatele organizace Henriho Dunanta.

[caption id="attachment_6519" align="aligncenter" width="300"]Zdroj: www. google.cz Zdroj: www. google.cz[/caption]

 

Komentáře