Evropa ve škole aneb jak jsem se přestěhovala do Rakovníku

[caption id="attachment_6659" align="alignright" width="300"]Pohled z věže Pohled z věže[/caption]

Vzpomínáte si, jak vám před pár měsíci zadali učitelé v hodinách českého jazyka a výtvarné výchovy úkol zpracovat téma o vědě, případně o  hudbě? Někdo si možná dokonce vzpomene, že se jednalo o soutěž Evropa ve škole. Jak to tak bývá, v soutěžích se rozdávají různá umístění a jedno takové jsem si odjela převzít 29. -30. 5. do Pardubic. Protože ústřední kolo už něco znamená, kromě vyhlášení pro nás byla připravena také například prohlídka města, návštěva galerie a jízda parníkem.



Víte, kde je Rakovník?

Hned po ubytování nás čekala nejdůležitější část následujících dvou dnů. Slavnostní vyhlášení. Nejprve se navzájem představí celá porota. Pak si poslechneme uvítací proslov. A další proslov. A další … Jakmile nás všichni pochválí, jací jsme šikovní, že děláme něco navíc, může se přejít k samotnému vyhlášení. Nejprve výtvarníci, literáti první kategorie, druhé kategorie a konečně třetí kategorie a moje třetí místo. Po několika úsměvech a fotkách si konečně jdu prohlédnout, pro co jsem si do Pardubic přijela.

 

[caption id="attachment_6660" align="alignleft" width="300"]Fakt si nevymýšlím... Fakt si nevymýšlím...[/caption]

Povídky od Poa? Super, stejně jako další dvě knížky. Jako další na mě z tašky vykukuje sborníček oceněných prací. Rychle jím listuji, abych se přesvědčila, že na moji povídku náhodou nezapomněli. Tady to je. Můj slavný pád, Kateřina Nová. Dokonce tam přidali i obrázek, to je hezké. Najednou se zarazím Gymnázium Zikmunda Wintra, Nám. Jana Žižky 186, Rakovník. Cože?! Vždyť já ani nevím, kde Rakovník je! (Ve středních Čechách 50 km západně od Prahy.) Ještě jednou zalistuju sborníčkem, zda náhodou nemáme nové studenty i u nás, ale ne. Výměnný pobyt se zřejmě konat nebude.

Vpravo, vlevo. Ale tady nic není!

Koláčky, prohlídka města, večeře a čeká nás druhá nejzajímavější část dvoudenního programu. Posezení v divadle s herci, kteří mají číst naše práce. Divadlo je ale hned tady, to najdeme i bez mapy. Dámy v šatech a páni v oblecích, kteří do divadla kráčí, ale nevypadají na to, že by si přišli poslechnout oceněné práce soutěže Evropa ve škole. A opravdu, podle mapy je Nová scéna ve dvoře kousek za divadlem. Ale kde?

[caption id="attachment_6658" align="alignright" width="300"]Oceněné výtvarné práce Oceněné výtvarné práce[/caption]

Další soutěžící dostala radu vydat se doprava a poté doleva. Společně zkoušíme jít doprava a doleva, ale nic nenacházíme. Naše skupinka se mezi tím značně rozrostla (asi jsme působili dojmem, že víme, kam jít), a tak se společně radíme, kam dál. Najednou přicházejí i někteří členové poroty, ale než se začneme radovat, že jsme zachráněni, zklamou nás. Jsou v Pardubicích poprvé a jen šli za námi.

Nakonec nám poradí jistá paní. Vstup do dvora, kde se nachází Nová scéna, se totiž nachází až za plechovými vraty. Samozřejmě neoznačenými.

Večerní program v divadle ale za trochu úsilí při hledání určitě stál. Poslechli jsme si práce našich soupeřů, odpověděli jsme na záludné otázky paní moderátorky a nakonec jsme si mohli ověřit naše znalosti divadelní hantýrky.

A na závěr malý tip jak nejlépe vyděsit společnost literátů a herců:
Napište povídku, ve které budete citovat gravitační zákon.
Na otázku: „A ty se zajímáš kromě psaní i o fyziku?“ odpovězte „Ne, spíš o matiku.“
Úspěch zaručen.

 

 

 

Komentáře