Kritické okno opět ožilo

Po dlouhé době jsem se rozhodla, že je třeba opět přispět do našeho kritického okénka. Tentokrát mě k napsání nechvalného článku přiměla doslova samotná Policie ČR. Konkrétně beseda v rámci prevence kriminality mládeže, která se konala ve středu 28. května na téma "Přestupek, trestný čin".

[caption id="attachment_6620" align="alignleft" width="300"]Zdroj: www.lidovky.cz Zdroj: www.lidovky.cz[/caption]

Během třetí vyučovací hodiny jsem byla svědkem ne příliš vydařené přednášky. Poté, co přišla mluvčí Policie ČR prachatického okresu, do třídy, všechny zaujala její uniforma. Ale bohužel to bylo asi jediné, co si většina z nás z výkladu odnesla. Těšili jsme se na nové poznatky z oblasti přestupků a trestných činů, ale celou hodinu jsme sledovali jen obličej přednášející zabořený do papíru či trestního zákoníku. Zahlcovala nás definicemi a  dokola opakovaným povídáním, jak špatně se žije v diagnostickém či výchovném ústavu nebo jaké hrůzné zločiny se stali kdy v našem kraji. Na závěr jsme zhlédli reportáž TV Nova o napadení černošské zpěvačky Tony Graves ve Vimperku a brutální fikci o tom, co může způsobit SMSkování za volantem.

Když jsme narazili na problematiku nelegálního stahování dat z internetu, bylo nám řečeno, že pokud si párkrát něco postahujeme a nebudeme soubor nikam šířit, v podstatě se nic nestane, takže bez obav - stahujte dál. Paradoxní mi rovněž přišlo, když po zhlédnutí ošklivých záběrů z dopravní nehody způsobené psaním SMS zpráv při řízení, řekla paní mluvčí, že v autě stačí vteřinka nepozornosti a je po vás, ale ona si taky ladí při řízení rádio (ale nemějte strach, snaží se sahat na knoflíky po paměti, aby neztratila přehled o dění na vozovce).

Sečteno podtrženo, dozvěděli jsme se, že:
- od patnácti jsme trestně odpovědní
- v pasťáku to není žádný med a kdo může zdrhne odsud
- není dobré věnovat se při řízení současně i jiným činnostem
- v Českých Budějovicích pobodal zdravotní sestru její bývalý přítel a mrtvé tělo zapálil přímo na sesterně v domě s pečovatelskou službou neznámo kdy
- na prachatickém okrese na Nový rok pobodal 13letý chlapec svou spolužačku, znásilnil ji a tělo odvlekl do potoka (dnes je pachateli cca 19 let, žije v Praze, pracuje jako číšník a nikdo neví, co udělal před 6 lety, protože v době činu byl nezletilý, a tudíž nemá zápis v rejstříku trestů)

Nerada bych se přednášející dotkla, ale myslím, že beseda by měla vypadat trochu jinak, a doufám, že další budou přínosnější a poutavější.

 

Komentáře