Násobíme chytře?

Minulou středu (4. 6.) se na naší škole konala zajímavá matematická přednáška. Z jaderkafakulty jaderné a fyzikálně inženýrské přijela Ing. Ľubomíra Balková, Ph.D., aby nám ukázala, že násobit se dá i jinak, než se to učíme na základních školách.

Celou hodinu jsme tedy dělali tabulky jako Indové, kreslili čáry jako Číňané nebo jsme násobili jako ruští sedláci. Na konci si pak nejrychlejší počtáři mohli zasoutěžit o multifunkční propisky.

Pro toho, kdo na přednášce nebyl nebo chce vědět více o studiu na jaderce, je následující rozhovor.


Děláte často přednášky na středních školách?
Na střední školy jezdím přednášet moc ráda, obvykle tak desetkrát do roka, a to s nejrůznějšími zajímavými tématy z matematiky. Na naší fakultě -- Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské (familiárně říkáme jaderka) -- je lidí jako já více, takže pak na školy jezdíme i s tématy z fyziky, chemie či informatiky. Doufáme, že se studentům přednášky líbí a že se nám snad daří předávat jim nadšení pro naše obory.



[caption id="attachment_6662" align="alignright" width="253"]123*21=2583 123*21=2583[/caption]

Proč jste se rozhodla právě pro tuto přednášku?

Přednáška "Násobíme chytře?" je interaktivní, studenti si můžou zajímavé a málo známé algoritmy sami vyzkoušet. Vím, že kdy jsem se s rozmanitými způsoby násobení seznámila já, zaujaly mě. Takže věřím, že pak třeba přijdou studenti domů nebo ke kamarádům a zase jim dál třeba násobení pomocí prstů nebo čínské násobení pomocí malování ukazují... Navíc jsem na téma "Aritmetika včera a dnes" zpracovávala SOČku (Středoškolskou odbornou činnost) se studentem Čeňkem Škardou z gymnázia v Uničově. Takových netradičních algoritmů pro násobení, sčítání, dělení a odmocňování jsme našli a popsali celou řadu. Stačí se kouknout na web bimbo.fjfi.cvut.cz/~soc
 

Jaké další aktivity pořádá jaderná fakulta pro středoškoláky?

Akcí pro SŠ máme hodně. Nejaktuálnější je teď tábor TCN organizovaný jaderňáky pro středoškoláky, který je plný exkurzí, zábavy, ale i zajímavé matiky, fyziky, informatiky. Taky organizujeme exkurze na reaktor, tokamak a další zajímavá zařízení. Vedeme středoškolské projekty (SOČ, Amavet). Pořádáme akci Hands on Particle Physics, kdy se student stane na jeden den částicovým fyzikem a komunikuje s vědci z CERNu. A asi nejúspěšnější naše akce je Týden vědy na jaderce, kdy se k nám sjedou studenti z celé republiky, poznají VŠ zevnitř, učí se dělat výzkum, chodí na exkurze, ale hlavně mají společenské večery a seznámí se tak s vrstevníky, kteří mají stejné zájmy. Všechny akce jsou podrobně popsány na jaderka.cz

Nalákají je tyto aktivity ke studiu na ČVUT?
To musí samozřejmě hodnotit studenti. Myslím, že na jaderku taky hodně lákají sami jaderňáci, kteří jsou s fakultou spokojení. Jaderka je těžká škola, ale být jaderňákem má zvuk a naši absolventi snadno seženou výborné zaměstnání. Proto se vyplatí nebýt líný a zkusit, jestli na to mám!

Děkuji za rozhovor.

Komentáře