Zdíkovské středověké slavnosti 2014 (13. září)


Tradičně se i tento rok konaly na zdíkovském panství, konkrétně na tzv. ,,Ostrově“, Zdíkovské středověké slavnosti. Letoškem byly již po páté.



Jedná se o jeden z celorepublikových sjezdů, jak šermířských skupin, tak samostatných šermířů. Ovšem nutností zúčastněného, krom znalostí šermu, je obléknout se do středověkého kostýmu. Z mužů se buď stanou pacholata, sedláci nebo rytíři a z žen selky, služebné, ba i dokonce kněžny, ale výjimkou nejsou ani jejich malá neposedná holátka. Ty, jednodenní žití středověkého života, zaujme asi nejvíce. 


Vstupné bylo průměrné jako i na jiných slavnostech, tedy 50Kč/pachole, ale za to program byl dosti barevný. Podle mě se počítalo především s tím, že přijde spousta dětí, a proto i do něj bylo zakomponováno několik divadelních představení. Celá akce začínala v 10 hodin, s tím, že byla započata velkým průvodem z ostrova, přes zadní část města, až na čestné místo před úřadem. Zde se četlo pár lejster o držení Zdíkovského panství. Poté se průvod vrátil do tábora. Následovně se již pokračovalo podle programu, až na některé mimo programní šermířské škádlení, souboje, bez kterých by se to neobešlo.




Už od rána se objevily malé potíže, především počasí trápilo odvážné účastníky. To je ale neodradilo a klepaly tzv. ,,kosu“ s velkým odhodláním v srdci a jelikož tam většina účastníků byla se svojí rodinkou, měli i tu možnost zahřátí, tulit se společně pod deštníkem. Někteří pánové se ale i přes tu velkorysou a jedinečnou nabídku medvědího objetí nechali zlákat a zároveň i zahřát jedním ze stánků, který nabízel velmi atraktivní zboží. Medovinu. Je ale pravdou, že ne každému výrazná chuť medoviny šmakuje, proto byla zde umožněna nabídka jak nealkoholických nápojů, v podobě minerálek, tak i piva. 
A jelikož prázdný žaludek jen tekutinami nezaplníš, byly zde ke koupi klobásy, sýrové pochoutky, sladké pokušení od mlaďoučké cukrářky a nakonec, hlavní smysl celého dne, prase na rožni. Pro zajímavost, z úst jednoho pána, který právě dodržoval pitní režim s kelímkem piva a velmi chutně se zakusoval do kvalitně ugrilované klosásy, vyšlo: ,, Jsem šťasnej." 




Zúčastnila jsem se těchto slavností už několikrát, čili můžu porovnat návštěvnost a nabídku stánkového zboží. Podle mě, doba je zlá. Všechno slábne. Tento rok je pro šermíře opravdu krutý. Už několik jejich spolků se rozpadlo, proto se nemohlo zúčastnit jak této, tak jiných akcí. Návštěvnost byla průměrná, jak jsem již psala, spíše rodiče s dětmi, než- li samostatní dospělí. A co se týče stánků? To letos také bylo slabší. Snad se tato nízká laťka příštími slavnosti zvedne o něco výše.


Hodně štěstí! :) 

Komentáře