Mnoho nohou v akci


 Dne 19. září 2015 se většina vimperského obyvatelstva podílela na jedné dobročinné, v tomto časopise již zmiňované, akci, a to na koncertě Šumava na nohou, neboť ho poctili svou účastí a tím pádem i zakoupením důležité vstupenky.











Konec strohosti a jde se na vlastní názor. Jelikož jsem byla jedním z dobrovolníků, musela jsem být na místě činu, v KD Cihelně, již v 16.00 a pomoci s přípravami. Mimochodem, nemyslete si, že otrhávání lístků a zároveň i lepení kontrolních pásků je nějaké "lážo plážo".

Prodej lístků již za zvýšenou cenu a zároveň i možnost vstupu do sálu odstartoval 17. hodinou odpolední. Ale až po sedmé jakoby se s odtrháváním a lepením roztrhl pytel.

Na skupinu Olats Otesoc byly v jistých mezích poměrně rozdílné názory a skupina Narttu dokázala přitáhnout i seskupení lidí oděných zcela černě.  Potom se to postupně zklidňovalo až do desáté hodiny večerní, kdy prodej skončil a sál si už jen užíval vystoupení energické Anny K.

Narttu a hlavní zpěvák v akci
Jeden ze členů Olats Otesoc
Olats Otesoc
Narttu v zákulisí
Co se ještě týče organizace, některé návštěvníky dosti překvapilo, že u vchodu do budovy stála SECURITY a kontrolovala vně každé větší tašky. Podle mě to bylo správné, protože uvažte sami, co kdyby se našel někdo podobný jako jedna nejmenovaná osoba JEN a přinesla si na koncert nebezpečné sklo (zkumavky) nebo třeba i jehly (injekční ukazovátko)?! To by byl ale malér! (Ještě by mu někdo tento výplod geniality zcizil a JEN by zbytečně přišel o svůj patent!)

Tým Šumava na nohou a jeho zachycení v průběhu celé akce 

A na závěr mám pro vás malé překvapení a to rozhovor s jedním z organizátorů této akce, Věrou Vávrovou mladší.


Ahoj, svou úvodní první otázku bych nazvala pod krycím jménem TIME, čili kolik času vám celá tato akce KONCERT zabrala? Od kdy byla myšlenka o jejím uskutečnění prakticky "na nohou"?
-Nápad, že bychom mohli uspořádat koncert a z jeho výtěžku pomoci lidem se 3. a 4. stupněm tělesného postižení, dostal Radek Harazim někdy v polovině minulého roku. Koncert připravujeme od února letošního roku a od srpna někteří z nás nedělali nic jiného.

Kolik dobrovolníků zapojilo ruku k dílu?
-Dobrovolníkům děkujeme. Bylo jich ke dvaceti. Konkrétně šlo o Petra Šídla, Kačku Kounclovou,  Martina Frnku a Michala Pluščenka, který s sebou přivedl další tři kamarády - Martina, Honzu a Jirku, pomáhala i Pavlína Jínová a Standa Synek, Jarka Brathová, Martin Wurm, dále pak Honza a Pavel Tůmovi. V backstage pomáhali Rosťa Polák, Richard Presl, Mary Krause a Tonda Havel. Důležitá byla i pomoc Martina Fischera, místní pobočky České spořitelny a Městského kulturního střediska. Fotky obstarávali Jirka Šejna, Zdeněk Formánek, Dominika Lukáčová a Dominika Chvalová. Kameru měl v ruce Petr Krejsa. Kdyby nám nepomohli, těžko bychom to bez nich zvládli. Snad jsme na někoho nezapomněli a pokud ano, tak se omlouváme. Ještě jednou všem moc děkujeme.

Na jednom z transparentů jsem si všimla, že jste sehnali i dost sponzorů. Kolik jich přibližně bylo a kdo z nich vám nejvíce podal pomocnou ruku?
-Generálními partnery byla firma HS AUTO Staněk a Renault Česká republika. Zásadní byl i příspěvek Nadace ČEZ, který jsme vyšlapali v rámci akce Pomáhej pohybem. Partnery byly KD Cihelna Vimperk,  Agromont Vimperk, Město Vimperk, Jihočeský kraj, MUDr. Jana Fabiánová a Městys Strážný. Finančně nám přispělo mnoho dalších obcí a  jednotlivců. Je to stejné jako s dobrovolníky – bez přispění sponzorů by koncert nebyl a bez dobrovolníků by nemohl na místě proběhnout.

V předprodeji se prodalo okolo 600 lístků, na místě ještě i několik desítek. Proč si myslíš, že to tak bylo? Buď lidé toužili dát na tuto benefiční akci více peněz (cena lístku na místě = 350 Kč), anebo jednoduše o koncertu nevěděli a dozvěděli se to až na poslední chvíli?
-Šlo o spojení dvou faktorů. Snažili jsme se, konkrétně já, oslovovat všechny okolní firmy a jednotlivce, vysvětlovat jim, co je smyslem koncertu a proč ho pořádáme. Takovýmto způsobem se nám podařilo oslovit hodně lidí a získat je pro naši myšlenku. Ostatní se o Koncertu dozvěděli z FB, webu a mnoha novin a internetových portálů, které nám nabídli pomoc a informace o nás pravidelně zveřejňovali. Opravdu hodně nám v tom pomohl Český rozhlas Dvojka, Šumavanet, Prachatický deník, KISS jižní Čechy a Vimperk.eu.

Vybrali jste poměrně velkou částku, pokud se nemýlím, tak okolo 200 tisíc Kč, že ano? Bude toto dostačující k splnění alespoň některých cílů, které jste si dali u "vašich" postižených dětí?
-Ke dni 21. 9. 2015 je na sbírkovém účtu 202 562 Kč. Všechny tyto peníze budou použity na věci, které děti a jejich rodiny potřebují. Už to považujeme za obrovský úspěch. Dva týdny před koncertem  jsme věděli, že Cihelnu úplně nevyprodáme. Zároveň je naším cílem pomoci všem dětem stejnou měrou. Tři z nich potřebují věci v hodnotě 45 000 Kč. Proto jsme v minulém týdnu podali grantovou žádost u NADACE JISTOTA Komerční banky o dorovnání výše sbírky. Konkrétně jsme žádali o 72 000 Kč. Jestli tento grant dostaneme, pak věříme, že budeme schopni dětem zakoupit věci, které chtěly a to všem ve stejné hodnotě. Potřebujeme tedy, abyste nám ještě drželi palce, aby se nám tenhle náš hlavní cíl opravdu povedlo naplnit.

A bude mít tato celá akce Šumava na nohou 2015 ještě nějaké pokračování? Bude například předání šeku s vybranou částkou pro rodiny nemocných dětí?
Ano. V plánu je prosincový benefiční koncert, přičemž více informací získáte na našich facebookových a webových stránkách.

A poslední otázka, můžeme se těšit do budoucna na opakování události BENEFIČNÍ KONCERT?
-Ohledně budoucnosti máme jasno: chceme pomáhat, zároveň chceme pořádat kulturní akce a tím lidi navzájem spojovat. Jestli nám to vyjde, záleží stejně na zájmu ostatních jako na nás samotných. Za nás je jasné, že jsme neskončili. Doufáme, že Vimperáci a naši partneři budou dál na naší straně. Vypadá to, že první ročník jsme společně zvládli a máme důvod věřit, že za rok budeme slavit druhé narozeniny Koncertu Šumava na nohou. Záleží na nás všech.

Děkuju ti za odpovědi a mnoho úspěchů při pořádání podobných akcí



Za všechny fotografie bych chtěla poděkovat Dominice Lukáčové a zároveň velké díky patří i týmu Šumava na nohou, neboť koncert byl pro mě velkým zážitkem a celkově ve mně odpolední a večerní část sobotního dne vzbudila velký dojem.

Komentáře