Jména hloupých na všech sloupech


Od začátku letošního roku má řada českých řidičů opět o starost navíc. Neúnavně přemýšlí nad  nejvtipnějším a nejoriginálnějším jménem pro svého miláčka na čtyřech kolech.







Díky nové vyhlášce je totiž od letošní ledna možné objednat si registrační značku na přání za pouhých 5 000 Kč za tabulku. U auta je tedy nutné počítat 10 000 Kč, u motorky stačí polovina.
Konec nesmyslných číselných kombinací, které si lze jen těžko zapamatovat. Nově si můžete na silnicích všimnout vozů s označením 007 FANDA, 1AK LENKA, 123 FILIP nebo třeba LUC IFER5.
Zakázaná jsou pouze hanlivá slova a ta, jež podněcují k rasismu či nenávisti vůči nějaké skupině obyvatel. Dále je třeba dbát na to, aby "espézetka" na míru neobsahovala písmena G, CH, O, a W a objevila se na ní alespoň jedna číslice.
Dle aktuálních informací je zájem o originální státní poznávací značky vysoký a na úřadech se to jen hemží žadateli. Nejčastěji si lidé přejí mít na autě své jméno či název vlastní firmy.
Věřím, že pro mnohé je originální označení vozu velkou výhodou, protože PEP ICEK3 je bezesporu snáze zapamatovatelné než většina přidělených směsic číslic a písmen. A touha vyzdobit svou patnáctiletou rezavějící škodovku spzetkou FER RARI1 jistě přebije prvotní neochotu sáhnout hlouběji do peněženky.
Na druhou stranu se však domnívám, že naši ústavní činitelé by se měli věnovat důležitějším záležitostem. Protikuřácký zákon v nedohlednu, konečný verdikt v kauze elektronických evidencí rovněž nejasný, nemluvě o mezinárodních problémech, jako je migrační krize či globální oteplování, které se týkají i naší republiky.
Nebylo by smysluplnější debatovat v poslanecké sněmovně o zvýšení penzí či splácení neustále narůstajícího státního dluhu? Nebo se zamýšlet nad stárnutím české populace?
Jsem přesvědčená, že snížení DPH na nenahraditelnou dětskou výživu či základní potraviny nebo zavedení progresivní daně z příjmu by občanům pomohlo víc než registrační značky na přání. Ale abych nechtěla hned tolik - stačilo by, kdyby diskuze našich politiků byly alespoň trochu plodné a jejich vystupování na veřejnosti bylo v souladu s chováním očekávaným od elity našeho státu.





Komentáře