Matematicko-fyzikální zábava


Fyzicky zdatní a obratní, pohotoví a bystří nebo chytří a rozhodní, takovými a jinými pochvalnými přívlastky by bylo možné popsat žáky 8.- 9. ročníků základních škol 
z Prachaticka, kteří si ve čtvrtek 25. února změřili své síly již v druhém ročníku úspěšné matematicko-fyzikální soutěže RSG, kterou pořádá naše škola ve spolupráci s místní firmou Rohde & Schwarz.






Ačkoliv těžiště projektu leží zejména v dvou výše zmíněných přírodních vědách, které nebývají příliš oblíbenými předměty, účastníci museli prokázat nejen hbitost v počítání záludných slovních úloh, nebo logické uvažování v úkolech technického charakteru, ale i pohybové dovednosti.

Letošního klání se účastnilo sedm tříčlenných družstev, přičemž každé reprezentovala svou základní školu. Protože si soutěžící přivedli i mnoho fanoušků, Městské kulturní středisko ve Vimperku praskalo ve švech a sálem se celé dopoledne nesly povzbuzující pokřiky.


Zhruba v devět hodin se ujal slova pan moderátor Roman Hajník a pan ředitel Jan Heřta mohl společně s personální ředitelkou z Rohde & Schwarz Kateřinou Decknerovou odstartovat první disciplínu, která spočívala ve správném uspořádání barevných obrazců do čtvercové sítě podle zadaných kritérií.
Následovaly fyzikální a matematické úlohy a test rychlosti a přesnosti v hodu plastových víček do připravených krabic. Po poslední jmenované aktivitě byly sečteny body a do superfinále postoupily tři týmy s nejvyšším skóre - ZŠ Smetanova, ZŠ TGM a ZŠ Husinec.


Po krátké občerstvovací přestávce přišly na řadu ryze praktické úkoly. Finalisté museli sestrojit elektromagnet, přečerpat vodu
z jedné lahve do druhé pomocí plastové hadice či postavit věž 
z dřevěných kostek s použitím z gumičky a provázku připraveného zařízení. Aby se soutěžícím před závěrečným
matematicko-fyzikálním kvízem řádně okysličil mozek, byl pro ně připraven minutový Jacíkův test, který důkladně prověřil jejich fyzickou kondici.


Okolo poledne již byly známé výsledky, které byly vskutku překvapivé, jelikož se pořadí družstev neustále měnilo a o vítězném týmu rozhodla až poslední disciplína. Z výhry se nakonec mohla radovat ZŠ Smetanova, na druhém místě skončila ZŠ TGM a pomyslný bronz si odnesla ZŠ Husinec.
Protože se jedná o projekt, který by měl zatraktivnit studium technických oborů a matematiky, i hlavní cena byla zaměřena tímto směrem - vítězný tým se vypraví pendolinem na dvoudenní pobyt do Ostravy, kde navštíví technické centrum. Lonští výherci ze Šumavských Hoštic potvrdili, že výlet byl opravdu senzační a navnadili letošní mistry, že je čeká spousta zážitků a komfortní ubytování.



Na závěr musím přiznat, že přestože se naše třída nesestává z technických nadšenců, litovali jsme, že jen pomáháme s organizací a nemůžeme bojovat o cestu do Ostravy, protože matematika a fyzika 
v tomhle podání nás skutečně zaujala a byli jsme svědky toho, že přírodní vědy mohou být velká zábava.



Komentáře