Hodně-li vítr v dubnu duje, stodola se naplňuje


Už nějaký ten týden píšeme do sešitů číslovku čtyři, která již tradičně značí čtvrtý měsíc 
v roce - duben. Pokud bychom se však ocitli 
v starověkém Římě, nikdo by pro nás obvyklému označení nejspíš nerozuměl.











Podle starého římského kalendáře byl  duben druhým měsícem v roce. Právě z této doby pochází pravděpodobně i jeho latinský název aprilis, který je odvozen od slovesa aperire, které znamená otevírat. Ve střední Itálii totiž právě již během druhého měsíce začínalo jaro a symbolicky se probouzela - otevírala příroda.

V našich podmínkách se aprilis evidentně neujal, čemuž se vzhledem k drsnějšímu klimatu, než jaké panuje v jižním cípu Evropy, ani nedivím. Pátrala jsem tedy, proč osmému měsíci ve školním roce říkáme zrovna duben. Jediná rozumné vysvětlení, které jsem objevila, říká, že kalendářní duben se částečně kryje s přírodním - kvetou duby.

Další zajímavostí, jež stojí za zmínku, je v souvislosti s přírodou Den Země, který se slaví 22. 4. Jeho historie sahá do sedmdesátých let minulého století do USA, kde student Harvardovy univerzity Denis Hayes uspořádal v tento den protestní setkání s cílem upozornit na znečištěné ovzduší a vyzvat občany k ochraně ohrožených živočišných druhů. Den Země slavil v Americe nemalý úspěch a brzy se rozšířil i do zahraničí. V roce 1992 se řada akcí environmentální kampaně konala v Riu de Janeiru - tentokrát již pod záštitou OSN. V současnosti je dvaadvacátý duben považovaný za den, který by měl upozornit na dopady ničení životního prostředí.

Dost bylo historie, pojďme se vrátit do roku 2016 a na základě pranostik odhadnout, jak se bude vyvíjet dál:

Panská láska a dubnový sníh za mnoho nestojí.

Je-li v dubnu teplý déšť, hojné požehnání jest.


Studený a mokrý duben plní sklepy a sudy.
Na mokrý duben - suchý červen.
Je-li duben pěkný, bude květen ještě lepší.
Hřmí-li v dubnu, konec mrazům.
Duben hojný vodou - říjen vínem.
A příště si vezmeme na mušku měsíc lásky - květen. Mezitím si užívejte kvetoucích dubů a mějte na paměti, že už brzy tady bude léto a s ním prázdniny. 



Komentáře