Legiovlak

Stopa legionáře II.
Obsluha a průvodci výstavy



Dne 26. 3. 2016 proběhla na píseckém vlakovém nádraží výstava rekonstrukce legionářského vlaku a dobových fotografií našich legií z Transsibiřské magistrály. S chutí jsem tam okamžitě vyrazil.





Vlak obsahuje velitelský štáb (vagon), nemocniční vagon, ubytovací vagon, obrněný vagon, dva nákladní vagóny jeden s obrněným automobilem a druhý s polní kuchyní, opravářský vagon, poštovní vagon a poslední (neoficiální) vagon pro obsluhu výstavy. Začátek výstavy byl nejspíše v improvizovaně obrněném vagonu, ve kterém bylo hned sedm kulometů Maxim typu 1910. Jeden z nich byl ovladatelný. Improvizovaným obrněním se rozumí štěrk mezi stěnou a přidanými prkny. Obsluha byla oblečena jako legionáři na magistrále (velké plus). V poštovním vlaku byl obchod týkající se legionářské tematiky, zde jsem si koupil knížku Stopa legionáře II. Ostatní vagony byly též velice zajímavé. Především obývací vagon se zbraněmi legionářů. Všechny vagony byly plné textů s hordami informací a dobových obrázků. Uvnitř budovy nádraží byly tři místnosti plné dobových fotografií. Velice se mi líbil filmový vagon
s filmem natočený samotnými legionáři. Shrnuto a podtrženo vřele doporučuji každému, koho zajímají dobrodružství našich legionářů ve velké válce. Bohužel textů je zde příliš mnoho a na vstřebání všech informací by byl potřeba celý den.
Polní kuchyně a ošetřovna


Kulomet Maxim vz. 1910


Komentáře