Po stopách Titanicu

Nedávno se mi naskytla příležitost prohlédnout si Titanic zblízka. Nebojte se, nepotopila jsem se ponorkou v Atlantiku do hloubky 3784 metrů. Tuto úžasnou loď jsem byla navštívit v Praze. Samotná výstava začíná tím, že dostanete přesné kopie palubních lístků s údaji člověka, který Titanikem cestoval. Dozvíte se, za jakým cílem vycestoval, jméno, věk atd. Dále dostanete elektronického průvodce, který vás provádí po celou dobu výstavy. 















Na začátku vám představí historii, období, ve kterém Titanic spatřil světlo světa, a umělecká díla, která byla stvořena slavnými umělci (např. Salvador Dalí). Poté vás vaše kroky zavedou do malé místnosti s velikým plátnem, na kterém vám promítnou začátky konstrukce Titaniku, detailně vám popíší všechny tři třídy ,ve kterých pobývali pasažéři, kajutu kapitána apod. Po projekci krátkého dokumentu vcházíte do prostoru věnovaného opět stavbě, ale navíc vám ukáží přesné repliky pokojů, ve kterých pasažéři odpočívali, spali a také porovnají kajutu první a třetí třídy. Pro představu první třída byla určena pro bohaté cestující a třetí třída byla většinou pro emigranty z Evropy, kteří šli za lepším životem do Ameriky.

Mimo jiné se můžete dotknout makety ledovce, který zapříčinil nešťastnou nehodu lodi. Výstava vypráví mnoho příběhů a dojmů. Dokonce vám ukáže i pravé předměty (např. porcelánové talíře, lžíce, osobní věci pasažérů ...).

Na konci prohlídky přijdete k veliké tabuli se jmény cestujících, která vám prozradí, kdo tuto nehodu přežil a kdo ne. A tedy jestli jste vy díky vstupence také přežili. A moje celkové dojmy? Výstava ve mně zanechala obrovskou stopu, na kterou nikdy nezapomenu, proto vám doporučuji tuto úžasnou výstavu plnou emocí navštívit.











Komentáře