Májová kapka platí nad dukát

Pátý měsíc v roce, pokládaný za nejkrásnější v roce, je u konce. Dnes je jeho označení květen běžné, ale málokdo ví, že je tomu tak teprve necelých 211 let. Původně se užíval název máj (z latinského maius). Jako květen pojmenoval měsíc lásky poprvé Josef Jungmann, jeden z hlavních představitelů národního obrození a tvůrce novodobé češtiny.

Květen každoročně přináší řadu významných dní, kromě Svátku práce a Dne vítězství bychom neměli opomenout Den Evropy, slavený vždy devátého května.
Souvisí úzce s Evropskou unií a připomíná historicky významnou Schumanovu deklaraci, jež představil 9. 5. 1950 francouzský ministr zahraničí Robert Schuman. Listina byla podepsána o rok později a dala tak vzniknout Evropskému společenství uhlí a oceli, které je považováno za pomyslný základní kámen dnešní Evropské unie.


Ke květnu se vztahuje rovněž řada říkadel - ledovými muži počínaje přes Žofii až po svatodušní pondělí. Věřím, že každý znáte rčení o prvomájovém políbení pod rozkvetlou třešní, které je nezbytností pro všechny pověrčivé dívky, ale znáte i moudra našich předků týkající se počasí?

Studený máj - v stodole ráj.
V máji vlhko, chladno - bude vína na dno.
Na mokrý květen přichází suchý červen.
V máji hřímoty nedělají trampoty.
Jsou-li májové hřiby červivé, bude suché léto.
Soudě podle nedávné kroupové kalamity na Českokrumlovsku a vydatných přívalových dešťů, které jsme zaznamenali i my, obyvatelé Šumavy, nebude letošní rok pro zemědělce nepříznivý. Uvidíme však, co přinese červen...







Komentáře