Myslíte, že znáte Libín?


Pamatujete si na článek o záhadách v Branišovském lese? Ano? Tak to jste tady správně. Dnes se opět vydáme do našeho blízkého okolí a podíváme se na zoubek tomu, co se traduje o hoře Libín 
u Prachatic.


Zpropadená zahrada
Kdysi na hoře stály čtyři dvory, v nichž sídlili loupeživí rytíři. Z peněz, které násilím získali, si tam prý postavili nádherné  paláce obklopené čarokrásnou zahradou. Ale protože tyto majetky nebyly požehnané, propadlo se vše do země.


Víla průvodkyně

Na stráních Libína žala jedna žena trávu. Když se vracela domů, pod nohama se jí zatřpytila květina nevídané krásy. Žena se sehnula, aby ji utrhla, ale jen co zvedla hlavu, ocitla se v nádherné zahradě 
s keři a květinami všech barev a vůní a k tomu se ozývalo cinkání. Najednou se ze zahrady vynořila víla celá v bílém. Zlaté kadeře jí splývaly po zádech a na stříbrném řetízku vedla malou holčičku. Udivená žena se před lesní princeznou uklonila. Náhle začalo zvonit poledne a vše se vrátilo do původní situace. Žena stála na louce.


Tak si to shrňme. Jak zahrada vznikla, už víme a co v ní je také. Zůstává otázkou, jak se tam dostat.

Zlatý zvoneček
Pod vrcholem Libína stála kaplička a tam kdysi porážel stromy chudý dřevorubec. Když slunce stálo vysoko na obloze, sedl si k blízkému prameni, naobědval se a po chvíli také usnul. Probudilo jej jakési zvonění. Myslel si, že to jen zní umíráček z města. Náhle v trávě spatřil zlatý zvoneček. Snažil se ho dotknout. On však zmizel  a už se neobjevil. Když to dřevorubec vyprávěl sousedům, vedly se řeči, že to byl určitě vchod do tajemné zahrady.

Zkusme uvažovat. V minulé i této pověsti se neustále opakuje pojem čarovné zahrady. Co když je tedy na tom něco pravdy a tohle vše je propojené a tento úkaz se zjevuje jen vyvoleným na důkaz toho, že až bude nejhůř, máme kam jít a máme se i na něco se těšit? Pokud chcete, můžete zkusit své štěstí a nám pak vyprávět, jestli se vám na Libíně také zjevila čarovná zahrada.



Komentáře