Okulár do přírody Vimperska: Hnízdění ptactva

hnízdo pěnkavy obecné
V této době se veliké množství našeho ptactva připravuje na hnízdění. Tedy k vytvoření potomstva a zachování rodu. Samotnému hnízdění předchází spoustu aktů. Samci druhů vyznačujících se pohlavním dimorfismem přepeřují do svatebního šatu či se jim výrazné zbarvení peří ještě zvýrazňuje. Tyto změny zbarvení slouží k upoutání a přesvědčení samičky k páření. Můžeme namítnout, proč nemají pestré zbarvení i samice, aby se líbily také samcům. Zbarvením zobrazuje genetickou vyspělost a schopnost regenerace. Zbarvení do hnědých, černých, šedých ojediněle zelených barev mají k lepšímu ukrytí v hnízdě. Všichni jsme již určitě slyšeli zpěv ptactva na jaře, ozývá se z každého křoví.




Ptačí rodiče si zpěvem obhajují své lovící území, dorozumívají se a varují se před predátory. Každý druh si staví hnízdo na jiném místě a z jiného materiálu. Za příklad si vezmeme pěnkavu obecnou. Hnízdí 2x ročně od dubna do června. Hnízdí takto pozdě kvůli samičkám, které přilétají ze zimního pobytu
v Africe. Poté si staví hnízdo v koruně stromu či v keři umě spletené z mechu, různých vláken stébel a lišejníků. Do hnízda samička naklade 4 až 5 světlých, řídce tečkovaných vajec.

samice pěnkavy obecné
samec pěnkavy obecné



zpívající samec pěnkavy obecné

Komentáře