Ples dechovky si letos členové organizovali sami?!

Ano ano, čtete správně. Po maturitních plesech jsme se mohli ještě naposledy vydat za kulturou, a to na ples dechovky, který byl tento rok netradiční a snad po všech směrech jiný. Neúčastnily se ho totiž mažoretky a navíc si ho celý organizovali členové sami. Jak to zvládli a mají vůbec chuť pustit se do pořádání příští rok znovu? Tak pro tyto odpovědi jsem si došla k Pétě Hrubé, člence souboru. Co mi prozradila? ☺

Zdroj ZDE


Nedávno proběhl ples vimperské dechovky, jejíž jsi členkou. Jak se celá akce vydařila?

Podle mě byl letošní ples velmi povedený. Svědčí o tom i kladný ohlas velkého počtu lidí, kteří se plesu zúčastnili.

Vždy bylo tradicí, že na plese vystupovaly i místní mažoretky. Letos tomu ale tak nebylo – jak jste tuto situaci vyřešili?

Ples probíhal podobně jako v minulých letech. Dechovka si navíc připravila i sestavy k úvodním skladbám, které byly pouze dvě. Nejdříve jsme se báli menší účasti. Naše obavy se ale vůbec nepotvrdily. I přesto, že chyběly mažoretky, byl ples vyprodaný. A lidé měli naopak více času, který strávili na tanečním parketě. Všichni si ples užili i bez mažoretek.

My všichni vnímáme ples z pohledu diváka. Jaké to ale je na takové akci vystupovat? Máte za sebou nespočet vystoupení, hrozí u vás tedy ještě vůbec tréma?

Já mám trému téměř vždy, když musím vystupovat kdekoliv před lidmi. Ale v dechovce tréma zmizí. Je to především proto, že je nás tam hodně. Zdá se vám, že se v tom velkém počtu členů dechovky ztratíte. Tento pocit vás trémy zbaví. Také máme docela dobrý kolektiv a navzájem si pomáháme.

Zdroj ZDE
Každý rok si nejvíce zážitků odnáším z půlnočního překvapení, které je vyladěné do posledního detailu. O čem bylo to letošní? Jak dlouho ho dáváte dohromady a kdo vlastně přijde s úplným prvotním nápadem?

Letos jsme si připravili krátké taneční scénky na známé písně. Byli tam hasiči, kankánové tanečnice, piráti, labutě a postavy z Titaniku. Základní nápad vymyslí obvykle někdo ze starších členů dechovky a my ostatní ho potom pomáháme doladit. Den před plesem jsme si vymysleli, jak budou jednotlivé scénky probíhat a hlavní zkoušky byly až ráno v den plesu.

Dechovka má spoustu členů – dokážete se při organizaci plesu na všem shodnout, nebo jsou to každoroční hádky?

Vždy jde především o to rozhodnout, co se na plese bude hrát a v tom má rozhodující slovo kapelník. S ním se nikdo hádat nemůže. Takže kapelník nám oznámí, co se na plese bude hrát a jak bude vystoupení probíhat a nikdo neprotestuje.

A na závěr malé nakouknutí do budoucna. Pokud se ke mně dostaly správně informace, tak si celou akci museli letos připravovat hlavně žáci sami. Myslíš tedy, že se tradice plesu udrží i
v dalších letech a vše ohledně organizace zvládnete?

My menší jsme se organizace plesu moc neúčastnili. Bylo to především na starších, kteří přišli s různými nápady a my ostatní jsme o těchto nápadech hlasovali. Takže jsme neviděli, jak moc velké hádky probíhají mezi hlavními organizátory a jak moc složité pro ně je ples zorganizovat. A my jsme se snažili pomoci alespoň se sháněním tomboly. Nakonec se vše povedlo. Myslím si, že kdyby si museli žáci ples opět připravovat sami, zvládli by to stejně jako letos.


Komentáře