Škola v přírodě

Ačkoliv leží Vimperk v podhůří Šumavy, na Boubín to máme, co by kamenem dohodil, a znečištěné ovzduší nás také příliš netrápí, občas není na škodu strávit školní den v přírodě.
Stejný názor má i vedení školy, a tak byla naše třída 6.G v rámci spolupráce s Národním parkem Šumava vyslána do terénu dokonce dvakrát během měsíce dubna.

Den Země, 20. 4. 2016
Den Země se sice oficiálně slaví až o dva dny později (22. 4.), my jsme se však společně s 5.G a pracovníky NP Šumava vydali do areálu volnočasových aktivit Vodník trochu předčasně, abychom tak zpříjemnili a zpestřili výuku přírodovědy žákům 1. stupně vimperských základních škol. Zatímco děti školou povinné zápolily s rozeznáváním šumavských ptáků či stop lesních zvířat, poznávaly stromy a jejich plody nebo obkreslovaly žilnatinu jejich listů, my jsme pomáhali s organizací celého programu, starali se, aby nikde nic nechybělo, a podíleli se na výrobě odznáčků s logem NP Šumava, které si školáci mohli odnést na památku.

6.G slavila Den Země



Návštěva Národního parku Bavorský les, 27. 4. 2016
Druhou akcí v rámci školy v přírodě byla cesta do Neuschönau, kde jsme společně s 2.A a 7.G prošli osmikilometrový okruh lesem v bezprostřední blízkosti výběhů divokých zvířat. Během procházky jsme se tak setkali se zubry, divokými prasaty nebo vlky, viděli medvědy, kočku divokou či jeleny a slyšeli na vlastní uši zpěv tetřívka, který právě vábil svou vyvolenou samici. Aby toho nebylo málo, prošli jsme i několika voliérami se sovami a dravými ptáky žijícími na Šumavě. I když počasí výletu vůbec nepřálo - v Bavorském lese leželo aspoň 10 cm čerstvého sněhu a mrzlo až praštilo, měli jsme štěstí a kromě losů a rysa jsme viděli všechna zvířata, která mají podél stezky své výběhy.
Abychom se také něco přiučili, Bavorským lesem nás prováděli Iveta Mikešová a Stanislav Čtvrtník z Národního parku Šumava a pěší túru doplňovali zajímavostmi o fauně i flóře našeho i navštíveného regionu.

NP Bavorský les

NP Bavorský les

Komentáře