To nejlepší na začátek aneb Zahajovací koncert Pražského jara

Už se nemůžete dočkat letních prázdnin a s nimi spojených festivalů plných skvělé muziky, zajímavých lidí a spousty zábavy? Kdo vyrazil 12. května do Prahy, případně si zapnul ve 20.00 ČT Art, zjistil, že vytoužené období je za dveřmi. Sezóna hudebních festivalů totiž již odstartovala, a to tím nejvýznamnějším, nejhonosnějším a podle mě i nejlepším - mezinárodním hudebním festivalem Pražské jaro.



Letos se koná již 71. ročník hudebního svátku, který je každoročně, již od roku 1946, zahajován 12. května, 
v den úmrtí velikána klasické hudby Bedřicha Smetany, cyklem symfonických básní Má vlast. Výjimečnost a vysokou úroveň festivalu podtrhuje místo konání většiny koncertů - Obecní dům v Praze.


Program Pražského jara je nabitý od začátku až do konce kvalitními vystoupeními, ale pomyslnou třešničkou na dortu je bezesporu zahajovací koncert. Tentokrát se ho zhostila Česká filharmonie pod vedením renomovaného estonského dirigenta Paava Järviho.

Jako milovník vážné hudby jsem se po tři roky pokoušela sehnat vstupenky na úvodní číslo festivalu a kvůli obrovskému zájmu nejen domácích, ale i cizích posluchačů z odlehlých koutů zeměkoule se mi to podařilo až letos.

Přestože lístky nebyly zrovna levné a cenou předčily i tickety na atraktivní show mnohých amerických hvězd populární hudby, už při vstupu do Obecního domu jsem měla jasno, že investice nebyla marná. Mé nadšení vzrostlo při spatření Smetanovy síně, kde se koncert odehrával, a vyvrcholilo s prvními tóny na uvítání čestného hosta, prezidenta České republiky.

Přibližně devadesát minut stačilo České filharmonii a Paavu Järvimu, aby brilantním provedením Smetanovy klasiky přenesli dychtivé publikum do hudebního ráje. Věřím, že i muzikantští laici by se ocitli v sedmém nebi při poslechu tak kvalitní hudby. Závěrečný aplaus vstoje nebral konce a každému stále zněly v uších motivy z husitské písně Ktož jsú boží bojovníci a notoricky známé Vltavy.

Pokud chcete poznat atmosféru Pražského jara, máte možnost až do 4. června, kdy bude festival zakončen. Dojet si do Prahy pro ojedinělý hudební zážitek vřele doporučuji.


Komentáře