Wehrmacht na gymnáziu aneb Návštěva z Waldkirchenu (+ film)

Psal se 22. den měsíce června a já jsem místo poklidného odpoledne ve svém domově zažíval poněkud méně poklidné odpoledne jako spoluorganizátor druhého pokusu o blitzkrieg. Naše škola totiž ten den hostila návštěvu z partnerského gymnázia ve Waldkirchenu a kdo si myslel, že přijede maximálně pětičlenná delegace, byl na omylu. Přijel celý pedagogický sbor (cca 45 lidí = nepřátelská přesila 2 na 1)...

Venku bylo dusno jako po tropickém dešti na frontě a my se snažili na poslední chvíli doladit některé klíčové detaily. Po této mimořádně kvapné činnosti připadla trocha pozornosti i prostoru konání. Třída 13A se zdála být dobrou volbou kvůli technice, ale tím to končilo. Raději jsme ze stropu sundali šesticípou hvězdu, bohužel to bylo to nejmenší. U stěny stály stoly s občerstvením a na té stěně visela jako součást studentského projektu pěkně barevná a řádně symboly označená mapa Evropy odhadem z roku 1940. Naštěstí česká nátura nezklamala a naši učitelé se navalili ke stolu nejblíže bufetu. Další skandál mohl přijít při rozlévání piva z Šumavského pivovaru. Ze svého portrétu na etiketách láhví se totiž svým přísným pohledem díval na naše německé hosty generál George S. Patton. S tímto přístupem budeme, až k nám přijedou skřeti, rozlévat pivní speciál s obrázkem Aragorna.
Rozpočet na celou akci se pohyboval mezi 30 a 40 tisíci CZK a vyčerpán musel být vskutku důkladně. Stoly se prohýbaly pod lahodnými zákusky, svěžími chlebíčky a dalším cateringem, jenž mi bylo ctí ochutnat.
Dlouho před akcí se mé naděje upínaly k Anetě Staňkové, která mě měla vytahovat z jazykových trapasů. Ona si ovšem těsně před akcí musela zlomit nohu. Nicméně za sebe poslala dobrou zástupkyni, paní zástupkyni.

Pod článkem vidíte film, natočený k příležitosti popisované akce.

Komentáře