Petra Janů vs. Věra Špinarová

Zdroj: www.google.cz
Přestože je kulturní dům Cihelna ve Vimperku během pracovních dní celkem opuštěný (pokud nepočítám místní štamgasty, kteří se po šichtě rádi občerství u jednoho točeného), najdou se i výjimky, kdy se v sále a u přilehlého baru hemží lidé a všechno vypadá, jako by stavba, mající zlaté časy již dávno za sebou, prožívala svou renesanci. Většinou je tomu tak vždy, když naše malé městečko navštíví mediálně známá osobnost.
V letošním roce jsem do Cihelny vyrazila ve všední dny dvakrát za účelem poslechnout si hvězdy české populární hudby minulého století. V polovině března sem zavítala Věra Špinarová a poslední listopadový večer nám zpříjemnila Petra Janů. Na následujících řádcích najdete drobné srovnání obou dam.


Zpěv
Obě dámy jsou velmi kvalitní zpěvačky s hlasy ostrými jako břitvy. Jejich hlasivky jsou stále pružné a spolehlivé, a tak není divu, že jejich pěvecké výkonu jsou dokonalé a vyrovnané. Možná proto mělo takový úspěch turné, v jehož rámci vystupovaly společně.

Kapela
Syn Věry Špinarové muzikální nadání nezapře, a tak svou matku doprovází s vlastní kapelou Adam Pavlík Band. Petra Janů vystupuje od roku 2015 s kapelou Amsterdam a jejich spolupráce je rovněž velmi zdařilá.

Vizáž
Co si budeme povídat, zpěvačky by si měli hlídat figuru, ať to stojí, co to stojí, neboť pohled na neforemná stehna v obepnutých legínách a přespříliš vyklenuté bříško ve vytahané tunice jim na popularitě rozhodně nepřidá. Pokud zhodnotím již zmíněné interpretky, v souboji o lepší postavu bezesporu vítězí Petra Janů, jejíž zpevněné tělo je v jejím věku skutečně obdivuhodné.

Zdroj: www.google.cz
Kontakt s publikem
V téhle disciplíně musím vyzdvihnout Věru Špinarovou, která dokázala posluchače vyburcovat
k rytmickému tleskání, bavila je svými (podle mě ne vždy vhodnými) vtipy a koncert si užívala jako divoký večírek v kruhu nejbližších přátel. Její o rok mladší kolegyně neřekla za celý večer víc, než že všem přeje veselé Vánoce, a jejímu vystoupení chyběl i přes energické poskoky na pódiu  drajv. Nicméně nutno dodat, že skóre vylepšila na závěr, kdy se po třech přidaných písních ochotně podepisovala a fotila.

Zdroj: www.google.cz

Celkový dojem
Když sečtu všechny plusy a mínusy a zohledním osobní preference, musím přiznat, že ačkoliv mi chybělo mluvené slovo a příliš hlasité bicí a basa kazily kulturní zážitek, koncert Petry Janů byl pro mne větším potěšením než ten Věry Špinarové. Každopádně však před oběma dámami smekám a vřele doporučuji vyrazit na některé z jejich vystoupení.

Komentáře