Tři kluci, kterým se povedlo "celou tu šílenost postavit na nohy''...


Facebookem a dalšími sociálními sítěmi už teď probíhá spousta informací o Majálesu 2017, a proto je mi jasné, že tuhle akci, která se každý rok pořádá v letním kině, nemusím dlouho představovat. Hudební víkend plný skvělých kapel a interpretů, kamarádi, fotokoutek a další super věci, a to všechno navíc u nás ve Vimperku. Myslím, že neudělám chybu, jestliže za nás, návštěvníky, hromadně prohlásím, že si tuhle akci prostě nejde neužít. Jak jsou na tom ale ti, díky kterým Majáles existuje? Co všechno musí vyřídit a jak to časově i finančně zvládají? To vše se dozvíte právě 
v dnešním rozhovoru. Tady je! :)



Majáles neplánujete první rok a troufám si říci, že už jste zkušení pořadatelé. Po kolikáté je vlastně Majáles ve Vimperku? 

Michal: V našem podání se Majáles uskuteční už potřetí! U vás na gymplu je ale ta majálesová tradice mnohem delší, proto jsme rádi, že i v roce 2017 budeme spolupracovat. Jinak zkušenosti už snad nějaké máme - společně jsme spáchali ve Vimperku už desítky klubových akcí, navíc pomáháme i na dalších letních festivalech a Ondra hraje v kapele DeFacto, takže ty organizační věci známe skoro ze všech úhlů.


Jak už jsem nakousla předtím, s pořádáním máte nemalé zkušenosti. Jistě jste se poučili 
z mnohých chyb a rok od roku to pro vás musí být snazší. Je to tak? A vidíte sami rozdíly mezi pořádáním prvního a letošního Majálesu?

Šimon: První ročník byl pro nás všechny velká neznámá, sice jsme měli zkušenosti s klubovými akcemi, ale venku a navíc na letňáku, který v té době byl asi 15 let kulturně nevyužívaný, to pro nás byla novinka. Nějak jsme se s tím ale poprali, nasbírali zkušenosti, doplnili náš tým o schopné lidi a pro rok 2017 se plánujeme zase trochu zvětšit. To se bude týkat zejména doprovodného programu, který se rozroste do celého majálesového týdne a také do celého města.

Každý rok přijdete s několika skvělými interprety a kapelami. Podle čeho je vybíráte?


Ondra: Vždycky se snažíme vybírat interprety, kteří nás baví a zároveň by mohli bavit i lidi 
z Vimperka a okolí. Vždycky si uděláme šíleně dlouhý seznam a potom oslovujeme, počítáme, přemýšlíme, dohadujeme se. Hlavně Šimon si občas postaví hlavu a nedaří se nám ho zlomit, vždy vše ale probíhá v přátelské atmosféře!

Organizace tak velkého projektu musí být určitě časově náročná. Kdy začínáte s přípravami? A kolik lidí vlastně stojí za tímto projektem?


Michal: Vlastně už den po Majálesu se domlouváme na termínu na další ročník, pak si dáme pár týdnů pauzu a vše se rozjíždí nanovo. Většinu příprav máme na starosti my tři, s blížícím se Majálesem se ale náš tým rozrůstá o kamarády a další dobrovolníky a v den akce naše crew čítá až 
50 lidí.

Opusťme letošní Majáles a vraťme se na úplný začátek. Kde se zrodila prvotní myšlenka, že budete nějakou takovou akci ve Vimperku pořádat?

Ondra: Cca 9 měsíců před prvním ročníkem. Dlouhé roky pořádáme akce ve Hvězdě, hledali jsme ale nový impulz a napadlo nás zkusit uspořádat ve Vimperku Majáles. Bylo to trochu jako jízda na horské dráze s nejistým koncem, podařilo se nám ale postavit celou tu šílenost na nohy a teď už se ji každý rok snažíme zvětšovat. A zatím nemáme dost :)


Takhle velkou akci musí být náročné připravit i z finanční stránky. Jak tuhle situaci řešíte? Jsou pro vás sponzoři klíčoví?

Michal: Jednoznačně! Snažíme se vstupné držet co možná nejníž, aby byl Majáles dostupný všem. To by ale bez podpory města a firem na Vimpersku nebylo možné, náklady se pohybují v řádu statisíců, což už není žádná sranda, protože ani jeden z nás nevlastní tučné konto plné nepotřebných miliónů :)


A na závěr vlastně úplně nejdůležitější otázka. Jak bude vypadat letošní Majáles? Proč by si lidé 
z Vimperka a okolí neměli tuto událost nechat ujít?

Šimon: Hudebnímu programu bude patřit stejně jako v roce 2016 sobotní odpoledne a večer (20. května), kdy se v bývalém letním kině vystřídají lokální i celorepublikově známí interpreti. Významně se nám ale rozroste doprovodný program - v opuštěných budovách našeho města plánujeme ve spolupráci se spolkem Prostor Vimperk pásmo přednášek a diskuzí se zajímavými hosty z různých oblastí, to vše je ale ještě ve fázi příprav. Naším hlavním cílem je, aby ožilo celé město! Buďte u toho s námi i vy!

Moc klukům děkuji za rozhovor a přeji jim spoustu nejen pořadatelských úspěchů!

A co vy? Taky si Majáles nenecháte ujít? :)

Komentáře