Pustina - místo, kde můžeš přijít o všechno

Pustá poušť, pustý ostrov, pustý život, pustina. Evokují ve vás uvedená slovní spojení beznaděj, zmar a úzkost, nebo jen šeď dnů lhostejně utíkajících mezi prsty? Po zhlédnutí televizní minisérie Pustina, vzniklé na podzim loňského roku, si pod synonymy prázdnoty dovedu představit konkrétní silné lidské osudy, neboť komerční televizní stanice HBO, soustředící svou činnost na filmovou a seriálovou, pojala téma sociální problematiky v opuštěné, nehostinné části České republiky skutečně bravurně.
Zdroj: www.google.cz


Osmidílné sociální drama s prvky thrilleru, které vás udrží v napětí od začátku do konce, pojednává 
o osudech obyvatel Pustiny, malé, zapadlé obce nacházející se na česko-polském pohraničí v těžbou zdevastované krajině Krušných hor. Hledání pohřešované starostčiny čtrnáctileté dcery Míšy a následné pátrání po jejím únosci tvoří hlavní dějovou linku. Ta se prolíná s dramatickým příběhem Filipa, v jádru hodného chlapce, z nápravného zařízení pro mládež. Jeho pokus o útěk vzbudí podezření policie, která se domnívá, že by Filip mohl mít něco společného s Míšiným zmizením. Do hry se však dostává ještě Míšin psychicky nemocný otec Karel, v jehož studně se po vytrvalém vyšetřování, které se neobejde bez komplikací, najde její mrtvé tělo.

Během pátrání, jehož se Karel ujímá na vlastní pěst, protože oficiální postupy značně ovlivňují ve svůj prospěch nepřátelé Míšiny matky, magnáti těžařské společnosti, usilující o zvýšení těžebních limitů v Pustině, jsou postupně odkrývány tragické příběhy ostatních obyvatel Pustiny. Na povrch vyplouvají další a další, zdánlivě nezajímavé skutečnosti, které se však ukážou jako klíčové v řešení celého případu.
Zdroj: www.google.cz

Režisérské duo ve složení Alice Nellis a Ivan Zachariáš v Pustině brilantně a realisticky představilo poměry v odlehlé oblasti republiky, která je ložiskem mnohých sociálních problémů. Prostředí drogových gangů, prostitutek a mladých kriminálníkům je podhoubím pro temný zločin odhalující spojitosti mezi obyvateli pusté vesnice s nešťastnými osudy. Celá atmosféra je výborně dokreslena opuštěnými, tajuplnými prostory. Není divu, na Pustině se totiž podílel nositel Českého lva, filmový architekt Milan Býček, který si na své konto připsal legendární Pelíšky, seriál První republika nebo třeba divácky úspěšný Hořící keř.
Zdroj: www.google.cz
Pokud vás nebaví nekonečné komerční seriály s primitivní zápletkou a snadno předvídatelným dějem a chcete zhlédnout opravdu kvalitní kousek z české tvorby, Pustinu vřele doporučuji. Přestože vás minisérie nemusí nadchnout, určitě po ní nezůstane vaše hlava pustá, jak tomu obvykle bývá u sladkých telenovel. Právě naopak, věřím, že silné příběhy jejích aktérů vás přimějí k zamyšlení.

Komentáře