Máte správný náboj pro Náboj?





Soukromý archiv J. Fiedlera
Náboj kladně nabité částice, náboj elektronu, náboj do zbraně,.... Zdá se, že použitím dvouslabičného slova o pěti písmenech, které může stejně dobře znamenat elektrické působení elementární částice jako střelivo, nikdy nic nezkazíte. Možná se budete divit, ale existuje dokonce matematický náboj. O jeho velikosti a síle jsem měla možnost se přesvědčit v pátek 7. dubna v Průmyslovém paláci v Praze, kde se konal již třináctý ročník mezinárodní týmové matematické soutěže Náboj.


Pro ty z vás, kteří stále neví, o čem je řeč, vysvětlím na úvod ve zkratce, v čem spočívá tenhle ojedinělý matematický boj, jehož se účastní čtyř- nebo pětičlenné týmy ze středních škol. Podstatou soutěže je  správně vyřešit během dvou hodin co nejvíce zapeklitých logických úloh. Aby se vám ale během sto dvaceti minut dostávalo dostatečné množství kyslíku, musíte kromě počítání zvládnout ještě běhat s vyřešenými příklady k opravovatelům, kteří vám dají novou (náročnější) úlohu - 
v případě správného řešení, anebo se zakaboněným výrazem namalují k nesprávnému výsledku černý puntík.
 
Soukromý archiv J. Fiedlera



Naše škola má nemálo žáků, kteří se s čísly kamarádí, a tak není divu, že jsme postavili dva týmy, juniorský - Kateřina Walterová (6.G), Denisa Nováková, Kateřina Štefaníková (obě 5.G) a Jaroslav Vondráček (1.A) a seniorský - Kateřina Nová (8.G), Josef Fiedler (4.A), Aneta Staňková, Kateřina Kunclová a Jan Janda (všichni 7.G). Obě skupiny se nenechali zahanbit a důstojně reprezentovali naše gymnázium, v nižší kategorii jsme obsadili 95. místo (15 vyřeešených úloh) a ve vyšší nám patřila 113. příčka (12 vyřešených úloh).
 
Soukromý archiv J. Fiedlera

Po samotném zápolení jsme se dočkali odměny v podobě přednášky s úsměvným názvem Jak napálit matfyzáka. Poté už zbývala jen cesta do Vimperka, který nás naštěstí přivítal o něco přívětivějším počasím než deštivé hlavní město.

Chcete-li se o Náboji dozvědět více: https://math.naboj.org/


Komentáře