Odkud se vzaly Velikonoce (2.část)

Přesně za týden vyrazí do ulic s pomlázkami v rukách chlapci a chlapi všech věkových kategorií. Ženy a dívky ale nezůstanou pozadu. Budou malovat kraslice, péct mazance, beránky a jidáše a všechny domy se pod jejich rukama rozzáří a provoní. Víte ale odkud vzaly všechny tyto zvyky a tradice svůj původ a jaký je vlastně jejich význam? Pojďme se na to společně podívat.
www.google.cz
NENÁBOŽENSKÉ VELIKONOČNÍ TRADICE

  • Řehtání se týkalo především chlapců školou povinných (nejstaršímu chlapci se říkalo kaprál), kteří od čtvrtka do soboty chodili po vsi a nahrazovali zvony, které odletěly do Říma. Na Zelený čtvrtek řehtali po škole a na večer, na Velký pátek ráno před školou, po škole a také na večer. Naposledy chlapci vyrazili na Bílou sobotu ráno. Jejich trasa vedla tak, aby obešli celou vesnici a u každého křížku se pomodlili. V páteční podvečer obcházeli dům po domu, kde si mohli vykoledovat nějaké vajíčko, sladkost či drobné mince. 
    www.google.cz
  • V Česku je prastarou tradicí také pomlázka. Na Velikonoční pondělí ráno chodí muži a chlapci po domácnostech svých známých a šlehají ženy a dívky ručně vyrobenou pomlázkou z vrbového proutí ozdobenou barevnými pentlemi. Ačkoli může být vyšlehání bolestivé, není jeho cílem způsobovat příkoří. Spíše je pomlázka symbolem zájmu mužů o ženy. Nenavštívené dívky se dokonce mohou cítit uražené. Vyšupaná žena dává muži malované vajíčko jako symbol díku a prominutí. Pověst praví, že ženy mají být vyšupány, aby zůstaly celý rok zdravé a uchovaly si plodnost.
    www.google.cz
  • Mazanec je symbolem slunce, zadělává se na Bílou sobotu, dělá se ze stejného těsta jako vánočka. Dříve to však bylo pečivo nesladké, připravoval se ze strouhaného sýra a většího množství vajec (žádoucí byl žlutý mazanec). Sladká varianta tohoto obřadního pečiva si ponechala okrouhlý tvar a znamení kříže. 
    www.google.cz
  • Na Velký pátek by kromě velkého půstu měla přetrvávat i tradice hledání pokladů. Pokud jsme něco ztratili, na Velký pátek prý vše zaručeně najdeme. Navíc určitě znáte pověsti o tom, že se otevírají skály, ve kterých je ukryté velké bohatství.  
    www.google.cz
  • Málokde se dovídáme, že důležitou součástí svátků jara je také výzdoba. Chceme s jarním příchodem přivítat také znovuzrození sil a radostné očekávání. Proto bychom rozhodně neměli zapomenout si trochu ozdobit domov, ať už kočičkami, mašlemi, kraslicemi nebo jarními kvítky. 
    www.google.cz

NÁBOŽENSKÉ VELIKONOČNÍ TRADICE

  • Kromě velmi podstatné návštěvy bohoslužeb můžeme mezi náboženské tradice zařadit velikonoční pozdrav. Zvyk spočívá v tom, že se křesťané o Zmrtvýchvstání Páně zdraví místo běžného pozdravu pozdravem: "Kristus vstal z mrtvých!" Odpovědí pak je: "Opravdu vstal z mrtvých!" 
    www.google.cz

































Komentáře