Trhonínská traktoriáda


V sobotu 19. 5. se uskutečnila tradiční Trhonínská traktoriáda. Jako vždy se motorová vozidla shromáždila u kapličky v Trhoníně a výjezd začal ve 14:15 hodin. Každým rokem vozidel stále přibývá a počet zúčastněných se zvyšuje. Jsou vítány traktory, motorky, čtyřkolky, ale i jiné motorové či zemědělské stroje. Letos se jich sešel opravdu hojný počet.


Někteří se toho „chopili“ originálně a oblékli si neobvyklé kousky šatstva. Na červeném traktoru rodiny Linhových seděla parta, která měla oranžové vesty. Starosta si vzal šedé kalhoty, staromódní vestičku a zajímavý klobouk. Nejen oblečení, ale i vozy byly originální. Traktoriádu si užil např. bagr, multikára a některé nákladní stroje.

Jakmile vystartoval první traktor (jako vždy to byl ten červený od Linhů), všechny ostatní se za ním seřadily, a vytvořily tak dlouhou kolonu, že její konec ani nebylo vidět. Začátek tvořily traktory, potom to byly jiné větší stroje a nakonec čtyřkolky a motorky, na kterých většinou seděli mladí šoféři.

Každoročně se jezdí až dozadu k lesu, kde všechna vozidla vytvoří dlouhou řadu, jenže letos tomu bylo jinak. Kvůli vysoké trávě se všechny stroje neseřadily a pouze podél louky projely. Tradičně se ale pokračovalo kolem kapličky a dále prudkým kopcem rovnou dolů do Trhonína. Cesta byla doprovázena i máváním kolemjdoucím. Hned po příjezdu čekalo na všechny zúčastněné občerstvení ve formě špekáčků.

Pak už následovala jen oblíbená část celé traktoriády – sezení u ohně a opékání buřtů. Nechyběla ani muzika, o kterou se opět postarali místní harmonikáři.

Počasí se letos náramně vyvedlo, jen ke konci začalo pršet. Doufám, že se příští rok (a samozřejmě
i v dalších letech) sejdeme znovu v tak hojném počtu.


Komentáře