Vítejte ve SMILEndu!



Kateřina Kunclová - 2. místo v krajském kole soutěže Evropa ve škole 2018

A je tu nový a zároveň i nepochybně další skvělý den u nás v městečku! Ne proto, že bych dneska měla přebírat velmi vysokou peněžní částku vyhranou v loterii, ani kvůli další, dnešním dnem očekávané, žádosti o ruku od jednoho z mých nápadníků, a už vůbec ne z důvodu mých dnešních narozenin! Dnešek bude opět naprosto úžasný jen z toho důvodu, že žiji ve městě, kde jsou všichni lidé šťastní!
Jak si ale představit takové místo? Je to těžké, že? Vypadá to, jako by šlo už skoro o takovou Zemi Ne-zemi, nemyslíte? Ovšem i takováto idylka, pohádka, představa optimistických bláznů je skutečností a mně bude jedině velkou ctí vám představit tento ráj, tuto rujánu, SMILEnd.
Míříme na východ Evropy, do oblasti Uralu, trochu jižněji k Mrtvému moři. Typy staveb v této oblasti jsou v podstatě skoro stejné jako ty, které byste našli v každém menším městečku střední Evropy. Ku příkladu můj dům. Vysoký osmipatrový panelák, jenž se hrdě tyčí do nebes, přímo až ke hvězdám, a ten rozhled, který má do okolí, k nezaplacení! Říkáte si asi, co na tom může být, z pohledu "rázu" krajiny, tak skvělého? Klasický ošklivý panelový dům, nic extra. Ovšem chyba! Někdo se zde totiž zapomněl zeptat, jaké je vlastně jeho plné využití, čím okolí, společnost, prakticky existenci všech živých tvorů obohacuje. Tak abyste věděli, vážení, u nás je tento typ budovy naprosto multifunkční, my v těchto věcech umíme prostě chodit! Logicky vzato, jde o úkryt pro lidské dvojnožce, jež u nás všeobecně nazýváme obyvateli SMILEendu.
Každý parapet jednotlivých oken na podlaží je opatřen, snad až povinně vybaven, velmi elegantně 
     vyrobeným a praktickým krmítkem pro ptáčky z celého okolí. Nejen, že dobrosrdečně přispíváme k obživě zpěvných opeřených tvorečků, ale zároveň už právě jejich častější výskyt za okny jednotlivých bytů dokázal vykouzlit nespočetněkrát některým smutným jedincům velký úsměv na tváři.
 Díky zavlažovacímu systému a zároveň velmi zdařilým výzkumům a práci našich odborných zahradníků se nám podařilo více zapracovat i na estetické stránce těchto dlouhánů. Fasáda je tvořená, víceméně porostlá různými odrůdami mechů, plavuní i přesliček, prakticky vzato se jedná o ideální podmínky pro tvorbu nových životů, ať už z říše rostlinné či živočišné, myšleno hlavně na různé typy bezobratlých či drobnějších obratlovců.
      A teď si představte, že takových bezva věcí tu máme celé sídliště!
Když se však konečně dostaneme přes veškerou tu s přírodou propojenou asociaci panelových domů, otevře nám své brány velké, prostorné náměstí. Uprostřed stojí sice jen jednoduše zdobená kašna, ale nač těšit zbytečně oko vzhledem, když je přece mnohem lepší zaměřit se přímo  na funkci, a tím i potěšit své srdce. Neznám dne, kdy tu nepostává nějaký malý klouček nebo ještě menší princezna a nehodí do ní alespoň jednu minci a s ní i své nejtajnější přání. Ale jelikož zrovna u nás byste takového roztomilého mrňavého "špunta" nalezli skoro na každém rohu, je logické, že tolik mincí, jako je našich mini dvojnožců, by se do skromnější kašny sotva vešlo. Ovšem i na to se zde myslí a čas od času se její celkový "kovový" obnos vyjme a pak putuje vstříc lepším zítřkům pomoci  do míst, kde je ho nejvíce třeba, aby si i například ti nejchudší z nejchudších potvrdili to, že i oni mají právo být šťastní jako tady u nás.
Štěstí, co je štěstí? Nebát se vyjít na ulici, nebát se pošpinění sice obyčejným, avšak občas natolik zraňujícím lidským slovem, nestydět se za to, že jsem právě teď tady a právě teď tu dýchám stejný vzduch jako vy. Proto byste na každém rohu našeho SMILEndu našli osobu, které úsměv od ucha k uchu rozhodně chybět nebude a jejíž oči budou připomínat jedině dvě štěstím a spokojeností zářivé hvězdy, žádné pohaslé plameny zoufalství, bezmoci, bez možnosti svobodně existovat, vstřebávat kyslík.
A že toho kyslíku tu máme mnoho, vážně, i ty jsi vítán! Důkazem takové bohaté zásobárny O2 může být i například jedna z naši alejí. Den co den se o všechny snažíme co nejpečlivěji starat. Už i malí předškoláčci zde mívají své první životní brigády v plném nasazení. Když totiž přijde do těchto oblastí období podzimu, stávají se z našich malých, abecedou ještě nepolíbených osůbek, hlavní sběrači a nastoupí na "lov" všech uzrálých a větrem už shozených plodů. V areálu "Jírovec, Buk a spol." se pak strhne neskutečný boj o kaštany a bukvice, děti se nám v zápolení až zamotají do jednoho velkého klubka, ale stejně to vždy skončí jednou velkou hromadou plnou smíchu. Vždycky se nám tito naši budoucí prezidenti, doktoři, profesoři, astronauti atd. usmíří díky připomenutí si myšlenky, že všechny tyhle dobroty dostanou zvířátka a nejde tady o vítěze.
Všechno začalo u pouhého stromu, když se rozhodl plodit a dopřát ostatním své bohatství. Skončilo to hřejivým pocitem u srdce, pocitem upřímného přátelského odpuštění, pocitem z provedení dobrého skutku, zkrátka pocitem naprosté blaženosti. Proto jsou pro nás stromy tak důležité. Nejde zde jen o materiálno, ale i duchovno. Navíc, kdo by v parném létě neocenil první pomoc poskytnutou stínem z jejich už teď dosti mohutných větví?
Kdo by tady nebyl šťastný? Snad úplný blázen, takže až vás všechny vaše aktuální trable, úzkosti a starosti pořádně srazí na kolena, oznamte všem ve vašem okolí, že si odjíždíte podstoupit několik terapií, třeba do Bohnic, a nezapomeňte se u nás stavit.


Věrná obyvatelka SMILEndu
Kateřina Kunclová

Komentáře