CANTO v Rudolfinu






Soukromý archiv G a SOŠe Vimperk

Podobně jako v případě podzimního bienále Festa academica bylo i tentokrát pro pěvecký sbor Canto při vimperském gymnáziu velkou, ba snad ještě větší poctou pozvání od Unie českých pěveckých sborů, aby se podílel spolu s dalšími čtyřmi středoškolskými sbory na projektu České filharmonie "Čtyři kroky do nového světa" - provedení slavné kantáty Carmina burana německého skladatele Carla Orffa. 


Po náročné čtyřměsíční přípravě, v níž nescházel  ani společný víkendový nácvik spojeného sborového tělesa pod vedením pražského sbormistra Libora Sládka, následoval počínaje 12. červnem čtyřdenní pobyt v Praze, věnovaný zprvu finálním zkouškám s orchestrem a po nich pak třem koncertům ve Dvořákově síni – dvěma pro školní publikum, třetímu, v páteční večer 15. června, pro nejširší veřejnost.
Již sama příležitost vystoupit na pódiu bezesporu nejslavnějšího svatostánku českého hudebního umění, jímž je krásná novorenesanční budova Rudolfina, dílo téže dvojice architektů, která vyprojektovala Národní divadlo – tedy Josefa Zítka a Josefa Schulze, byla pro Canto obrovskou inspirací a současně odměnou. Vědomí skutečnosti, že v tomtéž nádherném koncertním sále řídil 4. ledna 1896 sám Antonín Dvořák historicky první koncert čerstvě založené České filharmonie, jakož i pomyšlení, kolik našich i světových umělců nejvyšších kvalit tu kdy rozeznělo své nástroje, znamenalo pro všechny účinkující, zejména pak ty, pro něž pobývání v daných prostorách není každodenní zvyklostí, velký závazek, aby ze sebe vydali to nejlepší, čeho jsou schopni. Jak vyplynulo z reakcí nejen vimperských sboristů po pátečním večerním koncertě, na nějž je přijeli do hlediště Dvořákovy síně podpořit též rodiče a nejbližší příbuzní, svou premiéru si pod taktovkou charismatického Marka Ivanoviće všichni náležitě užili. Svědectvím toho ostatně bylo již bouřlivě aplaudující publikum, sotva dozněly poslední tóny Orffova nesmrtelného, celosvětově známého díla.
V rámci onoho „čtvrtého kroku do nového světa“ absolvovalo Canto ještě poslední cestu do Prahy – na zbývající koncert pro školní posluchače, který se uskutečnil ve čtvrtek 21. června. V této chvíli má sbor nabídku další pražské sborové spolupráce, jejímž předmětem bude pro změnu rockové oratorium.
Závěrem je opět nutno vyzdvihnout významnou finanční pomoc, za niž náleží velký dík Městu Vimperk a Radě rodičů při G a SOŠe Vimperk. 

Jan Tláskal   

Soukromý archiv G a SOŠe Vimperk
    
Soukromý archiv G a SOŠe Vimperk

Soukromý archiv G a SOŠe Vimperk
Soukromý archiv G a SOŠe Vimperk



Soukromý archiv G a SOŠe Vimperk

Soukromý archiv G a SOŠe Vimperk





Komentáře