Obor vhodný pouze pro chlapce aneb Genderová politika nikdy nespí

www.google.cz

Gender. Je to jen jedno slovo, ale dokázalo rozdělit svět na dvě části. Jsou ti, kteří tvrdě bojují za genderovou rovnost. Ale pak tu jsou i zastánci jednoho pohlaví, kteří ty první odsuzují. Vlastně jde jen o názor. Jen o úhel pohledu. Někdy je to součást osobnosti, někdy je to věc náboženství. Je jedno, jaké jsou příčiny toho, že někdo považuje druhé pohlaví za slabší nebo méně významné. Důsledky jsou však k vidění každý den, každou hodinu, každou sekundu.

www.google.cz
Záleží jen na místě, kde žijete. Blízký východ, Německo, USA, Česko. Pokud si myslíte, že jsme země, kterých se toto slovo rozhodně netýká, jste na omylu. Nedávno mě jedna kamarádka upozornila na opravdu zajímavou skutečnost. Některé školy nabírají studenty do oboru na základě pohlaví. Proč by ale nemohla být žena autotronikem? Když ji to baví a má nadšení, proč záleží na pohlaví? Proč má škola v kolonce "podmínky přijetí" napsáno "vhodné pro chlapce" nebo proč je u oboru automechanik "vhodné pouze pro chlapce"? Není jedno, jestli bude auta spravovat žena nebo muž? 

Proč by takovou práci nemohla vykonávat žena? Týká se to snad jen blondýnek? Ano, anekdoty o nich jsou více méně vtipné, ale proč by "blondýna" nemohla pracovat v "ryze mužském" oboru? Nemyslete si, že se to týká jen podceňování schopností žen. Platí to i naopak. I muži mohou být znevýhodňováni. Proč by nemohl být muž kadeřník?
www.google.cz




Nevím přesně, jestli by škola, která má toto v podmínkách přijetí ke studiu, přijala ženu. To jsem nezkoušela, ale nejsou jejich podmínky tak trochu diskriminační? Když naše společnost přijala svobodné matky a smířila se s rozvody, proč zrovna nepřijala tohle?







Komentáře