Student bez mléka je student bez imunity

www.google.cz

"Cože? Žádné mléko? A co budu jako pít o obědovce?" Tak zhruba taková myšlenka prolétla hlavou snad každého studenta střední školy počátkem nového školního roku. Proč? Zrušili nám mléko do škol!


Když se zaměříte na naši školu, brzy si uvědomíte, jaká to je ztráta. Pro podporu svých tvrzení přikládám fakta, která prostě nemohou chybět. Jsou vesměs negativního rázu, ale třeba se najde i nějaké pozitivní. 


www.google.cz

1. POHODLNOST
Mléka se do naší školy přivážela každé úterý ráno a byla v budově D v místnosti vedle bufetu, takže když jste si šli koupit svačinu, stačilo cestou zabočit, ujít asi tak dva metry a měli jste i pití. Dvě mouchy jednou ranou!

2. UŽITEČNOST

Tento pojem souvisí s bodem číslo jedna. Když jste si v Déčku nabrali jídlo i pití, ušetřili jste svá záda. Proč? Nemuseli jste nést těžké svačiny s pitím z domova. Pokud si myslíte, že tento fakt je naprosto absurdní, pomyslete, že naši školu navštěvují i mimo vimperští žáci. Tedy ti, kteří se s pomocí autobusů, vlaku a městské  musí nějak dostat až ke škole (a to předpokládám, že výluka vlaku už brzy skončí). Pokud bychom zanedbali hmotnost "sváči", tak je tu stále lahev s pitím, která má  hmotnost nezanedbatelnou.

3. SPORT


www.google.cz
Nevíte, jak tento pojem souvisí s mlékem do škol? Je to prosté. Budova D je nejdále od budovy A, takže ti, kteří v Áčku jsou téměř nepřetržitě, tak musí, aby se dostali do Déčka, seběhnout schody, přejít školní dvorek, doufat, že mají čip, a vyšplhat se až k bufetu. Takhle z hlavy nevím, jak je to přesně daleko, ale když tuto cestu konáte každé úterý, kdy vám přivezou mléko, rozhodně nějaký ten gram zhubnete. Vlastně, když nad tím tak přemýšlím, tak je vlastně jedno, jestli máme mléko, protože tu cestu absolvuje každý, kdo chce "vyloupit" školní kantýnu. Takže se proběhne i tak. Jak vidíte, není to jen černé, sem tam je tu i nějaký ten klad, který naruší onen negativní ráz. Takže, i když už nemáme mléko, stále si můžeme stopnout, jestli za pětiminutovou přestávku stihneme nakoupit v bufetu a vrátit se do své třídy :).

4. ZDROJ BÍLKOVIN

Tady asi není moc co vysvětlovat, ne? Bílkoviny jsou prostě součástí celého našeho těla. Svaly, enzymy, hormony mají i transportní funkci v hemoglobinu. Jen se zeptejte nás, "čtvrťáků", protože z toho budeme co nevidět psát test. A věřte, tohle je z bílkovin to nejjednodušší! :)

5. IMUNITA

www.google.cz
Bílkoviny se podílí i na tvorbě protilátkek v lidském těle, takže bychom teoreticky měli lepší imunitu, kdybychom měli dostatečné množství těchto látek vzniklých z aminokyselin (P. S.: to mám ze sešitu chemie). 

6. STÁT UŠETŘÍ

Tak to je pozitivní poznatek. Asi si ani neumíme představit, jaký to musel být pocit, když si politici spočítali, že ušetří. Osobně si myslím, že na to přišli přes rovnici o třech neznámých (x = počet škol; y = kolik to stojí; z = kolik by mohli ušetřit). Pak dvakrát podtrhli výsledek a "šoupli" k tomu graf.

www.google.cz


Výsledkem toho všeho však je, že stáhli mléko zdarma pro studenty středních škol. Ano, a to i včetně jogurtů. Na druhou stranu nám zase dali slevu na dopravu po celé republice. Z čehož plyne, že.... Ano, je před volbami.
Já se o svůj názor na celou věc už podělila. Teď jste na řadě vy, takže pište do komentářů vaše názory a postřehy.  




Komentáře