Všichni máte určitě rádi Vánoce, ale nezapomněli jste na vánoční zvyky?
Lití olova
Tento zvyk pochází od Keltů. Lití olova se vztahuje ke keltské magii vody.
www.google.cz |
Stromeček
www.google.cz |
Zdobení stromečku pochází pravděpodobně z Německa. Původně se zavěšoval nad štědrovečerní stůl, ovšem špičkou dolů, a zdobil se jablky, ořechy a jinými potravinami.
V Čechách ozdobený stromek poprvé postavil v roce 1812 ředitel Stavovského divadla v Praze Jan Karl Liebich pro své přátele.
A jeden z nejvyšších živých ozdobených vánočních stromů roste skoro za humny, totiž na Kvildě. Do roku 2013 držel se svými 25 metry dokonce český rekord.
Pouštění lodiček
Pokud vám lití olova přijde moc nebezpečné, zvolte pouštění lodiček. Budete na něj potřebovat buď plovoucí svíčky nebo ořechové skořápky s malou svíčkou, takové lodičky zvládnete vyrobit sami doma. Vaši svíčku(skořápku) položíte do misky s vodou, pro každého člena rodiny jednu. Existuje více než 25 různých vysvětlení jednotlivých pohybů lodiček, tady jen pár příkladů: Když jsou uprostřed mísy všechny skořápky, znamená to, že rodina bude spolu a nic se jí nestane. Když svíčka zůstane u kraje, nic se nestane. Nejhorší je, když něčí lodička zhasne, nebo se dokonce potopí, to znamená smrt.
www.google.cz |
Rozkrajování jablíčka
Tato tradice je jedna z nejjednodušších, protože k ní potřebujete jenom jablka a nůž.
Po štědrovečerní večeři si každý člen rodiny rozkrojí své jablko napůl, příčně, ne od stopky dolů. Pokud uvidíte hvězdičku, znamená to štěstí. Pokud však uvidíte kříž (plusko), znamená to úmrtí nebo vážnou nemoc. Není se však čeho bát, stačí vybírat hezká jablka.
Vánoce se blíží a je čas na pečení vánočního cukroví. Tady máte tři recepty na zaručeně nejlepší domácí cukroví.
Domácí medové perníčky
Potřebujeme:
1 lžičku jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky skořice
180 g cukru moučka
500 g hladké mouky
125 g másla
125 g medu
2 vejce
Postup:
Ze všech surovin uděláme těsto, které necháme odležet (min. 1 noc). Poté těsto vyndáme, vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme různé tvary. Pečeme zhruba na 170 stupňů. Zdobíme bílkovou polevou nebo barevnou cukrovou hmotou.
Babiččino kakaové cukroví
foto: Barča |
Potřebujeme:
140 g ztuženého tuku
140 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2,5 lžíce kakaa
Postup:
Do vychladlého rozpuštěného tuku vmícháme přísady, vznikne lesklé těsto. Z něho pak strojkem protlačujeme a vytváříme různé tvary - kolečka, esíčka, srdíčka atd.
Pečeme v mírné teplotě 10-15minut. poté cukroví vyndáme z trouby, necháme vychladnout a máme hotovo.
Plněné ořechy
Těsto:
150 - 200 g hladké mouky
50 g jader vlašských ořechů
foto: Eliška |
50 g moučkového cukru
100 g másla
2 žloutky
tuk na plech
čokoládová poleva
nastrouhané ořechy
Těsto vtlačujeme do formiček ořechů a pečeme. Hned vyklápíme.
Krém:
polohrubá mouka
50 ml mléka
50 g namleté vlašské ořechy
150 g másla
100 g moučkového cukru
Do kastrůlku nasypeme mouku, zalijeme mlékem a povaříme. Do vzniklé hmoty přisypeme
oříšky s cukrem a přidáme máslo. Krém umícháme a pak jím plníme upečené ořechy a slepujeme je k sobě.
Doufáme, že si pochutnáte na cukroví a zabavíte se u nějakého vánočního zvyku.
Tak šťastné a veselé, chutné a tradiční, ničím nezkažené Vánoce!
Barča, Terka, Terka, Sára a Eliška
Barča, Terka, Terka, Sára a Eliška
Komentáře
Okomentovat