Z kuchyně do vesmíru - Fyzika platí, ať jsme kdekoliv

Knížka Z kuchyně do vesmíru popisuje ve třinácti neobyčejně obyčejných příbězích to, že fyzika funguje, ať jsme kdekoliv, a že na spoustu jevů odpověď nevíme.
Knihu napsal český teoretický fyzik Prof. RNDr. Petr Kulhánek, CSc.
Můžeme si zde dozvědět, že známe 23 fází ledu, které vznikají při různém tlaku a teplotách.
Aldebaran.cz

Křivka na rozhraní vody a ledu Ih je v opačném směru než ostatní. Znamená to, že při teplotách 0 až minus 22 stupňů Celsia při zvýšení tlaku se led mění v kapalnou fázi a po zmírnění tlaku se voda znovu změní v led. Tento jev se nazývá regelace a umožňuje nám celou řadu jevů a experimentů.

google.cz
Člověk se v této knize může dozvědět spoustu zajímavostí a další lze získat i na webu Aldebaran.cz.
Myslím si, že každého, koho fyzika baví, kniha zaujme a rád si ji přečte.

Komentáře