Mezinárodní den žen - MDŽ

Dne 8. března, jakožto každý rok, slavíme svátek všech maminek, babiček, tetiček, sestřiček a spousty dalších žen  -  Mezinárodní den žen.

Mezinárodní den žen slavíme dnes všichni úplně jinak a všichni si pod ním představíme něco úplně jiného. Někdo třeba koupí květinu mamince, někdo naopak jede na výlet se svou přítelkyní, někdo jen popřeje své profesorce a někdo tento kdysi velmi populární svátek mnohdy neslaví vůbec. Kde je ovšem pravá podstata tohoto svátku ? Proč muži obdarovávají své protějšky různými dárečky? Na tuto otázku mnohdy neumí odpovědět ani samy ženy.

Samotný vznik 

Vznik toho svátku spadá hluboko do minulého století. Na počátku minulého století se ženy začínaly zasazovat o svá práva a v roce 1907 se konal první mezinárodní sjezd socialistických žen ve Stuttgartu. Této akce se zúčastnilo 60 delegátek z 15 zemí. Právě na tomto sjezdu padl návrh, aby se ženy scházely každý rok a bojovaly za svá práva.

O rok později, tedy v roce 1908 se konalo další shromáždění. Několik tisíc žen pochodovalo New-Yorkem. Zkrácení pracovní doby, politická práva a hospodářská práva, zvýšení mzdy i volební práva, to všechno ženy požadovaly.  Později se dnem žen stal 8. březen.

MDŽ - DNES

MDŽ byl oficiálně uznán OSN až v roce 1975. V tomto samém roce uznalo MDŽ i mnoho národních vlád. Mezinárodní den žen je tedy možná částečně poznamenán komunistickou minulostí, jde však o den uznávaný v několika zemích světa.



Připomínat a oslavovat tento den je velice důležité, neboť to znamená podporovat rovné příležitosti pro ženy v zaměstnání, politice, vzdělání, rodině a ve veřejném životě vůbec a souhlasit s nimi.


Komentáře