Návrat do minulosti v italském Toskánsku

O jarních prázdninách jsem se vydala poznávat krásy Toskánska. A co jsem objevila? Možná myslíte na sluncem zalité vinice, možná na malé vesničky schované pod úpatím Apenin. A vlastně máte pravdu, ale bylo toho mnohem více.

Toskánsko je pro mě oblastí, kde se zastavil čas. V každé jeho části v jinou dobu lidských dějin, a proto se jednou můžeme cítit jako u starověkých Římanů, jindy jako na návštěvě u renesančních umělců.

Pojďme se tedy podívat na místa, která jsou osídlená již tisíce let a která nabízejí jedinečný výlet do časů minulých.

Začněme hezky od začátku. Prvními obyvateli této oblasti byli Etruskové. Právně po nich se celý kraj jmenuje (lat. Tusci – Toskana). O jejich civilizaci toho moc nevíme, ale v Toskánsku nám zanechali spoustu památek. Ve městě Volterra, které jsem navštívila, je celé muzeum věnované právě jim. Asi nejzajímavější byly staré hrobky s vyobrazením zemřelého.

Hrobka manželů, zdroj: Google

Etrusky postupně vytlačili Římané, kteří zde stavěli silnice, akvadukty, krásné amfiteátry, nebo celé arény. Jednu takovou jsme navštívili cestou do Toskánska ve městě Verona, které je známé především  díky tragédii Romeo a Julie. 

Arena Verona

Pravý římský amfiteátr si můžete prohlédnout v již zmiňované Volteře.

Římský amfiteátr Volterra



Po úpadku Římanů přichází středověk a s ním také rozvoj městských států. Významnými centry obchodu se stávají Lucca, přístav Pisa, Siena, ale i Florencie.

náměstí Lucca

Pisa je bohatou námořní velmocí a právě v této době začíná stavba Šikmé věže. Řeka Arno, protékající Pisou, je však zanesena bahnem a město začíná upadat.

Šikmá věž Pisa

Asi největší upomínkou na dobu středověkou se stala Siena. Kvůli velké morové epidemii se její vývoj zastavil právě v této době a nám se až do dnešních dob zachovaly původní stavby a tajuplné uličky.

Siena


Pro Toskánsko je však typická renesance. Právě tady vznikla a právě zde tvořili nejlepší umělci jako Michelangelo, Filippo Brunelleschi nebo Dante Alighieri. Městem umění se stala Florencie a to díky rodu Medici. Ti byli velkými mecenáši. K nejvýznamnějším památkám patří hlavně dóm, socha Davida a spousta slavných obrazů v galerii Uffizi (Zrození Venuše).

dóm Florencie 

To je z mé cesty do Toskánska vše. Doufám, že se vám návrat do dálné minulosti líbil stejně jako mně a že se do tajů oblasti vína také někdy vydáte.

Komentáře