Je Londýn nejlepším městem na světě?

Během prázdnin určitě spousta z nás podnikla různé zajímavé výlety. Ať už k moři či za památkami, každý jsme někde (doufám) byli. Pro mě asi nejzajímavějším zážitkem z prázdnin byla návštěva - dle mého nejlepšího města - Londýna.


O mém prvním letu bych se raději ani nezmiňovala... Na letiště jsme s mamkou samozřejmě přijely pozdě, takže se nám stres ani panika nevyhnuly. Let sám o sobě byl klidný, ale představa, že budeme odkázány samy na sebe v neznámém a cizím městě, už tak příjemná nebyla. Naše pocity se však s příletem brzy změnily. Tohle naprosto cizí město nás vřele přivítalo a objalo nás svýma anglickýma rukama.

Palace of Westminster
Jedna z vůbec nejlepších věcí na Londýně je ta, že se tam během chvilky cítíte jako doma. Všichni jsou neskutečně přátelští, příjemní  a obětaví a veškerá tato nálada objímá Londýn jako mračna. Skutečná mračna zde však také nechyběla, takže jsem zažila i pravé londýnské počasí.

Většinu času však naštěstí bylo hezky, proto jsme společně s mamkou mohly vyrazit po památkách...
Victoria Tower
Jedna z ikonických ozdob Londýna - Westminsterský palác, je přímo zde. Naneštěstí, jedna z věží (Big Ben) se momentálně opravuje, tudíž jsme toho pod labyrintem lešení příliš neviděly.

Další význačnou památkou je například Buckinghamský palác, sídlo anglické královny. My jsme královnu doma ale nezastihly. Naznačovala nám to anglická vlajka vlající na vrchu paláce a pouze dvě stráže. Kdyby byla královna přítomna, místo anglické vlajky by na vrchu byla vztyčena standarta královny a hlídaly by ji 4 stráže.
Buckingham Palace

Za námahu také stojí projít si Tower. Je to ale opravdu rozlehlá pevnost, takže kdybyste chtěli vidět všechny místnosti a poklady, které skrývá, trvalo by vám to bezmála půl dne.
Špička sochy před Buckinghamským palácem

Stáž v Toweru
Fronta lidí, která se přišla podívat na královské klenoty a která se táhla značnou částí nádvoří, by vám k tomu půl dni nějakou minutu navíc rozhodně přidala.
Pohled na Tower Bridge z Toweru



Podobný monument je i Národní galerie na Trafalgarském náměstí. I neznalec umění by uvnitř našel alespoň jedno dílo, které zná. Mě nejvíce zaujaly obrazy Moneta a van Gogha.
Monet
Van Gogh
Hippolyte Delaroche


Kings Cross
Pro milovníky kinematografie zde ale také uvedu atrakce, kterým jsme neodolaly. Například na nádraží Kings Cross je do zdi ´zabodnut´ nákupní vozík Harryho Pottera. Hned vedle je malinký obchod, kde se to mudly jen hemžilo.

Muzeum na Baker Street

Byt Sherlocka Holmese

Samozřejmě já, jakožto milovník Sherlocka Holmese, jsem musela navštívit i legendární Baker Street 221B, vedle kterého bylo muzeum a roztomilý obchůdek se suvenýry.




Památku, kterou by měl podle mého navštívit KAŽDÝ, kdo se v Londýně objeví, je dechberoucí katedrála sv. Pavla. Člověka při vstupu dovnitř ohromí malovaný strop, ovšem o čem ne každý ví, je možnost výhledu z úplného vrcholu stavby. Cesta je to ale náročná a děsivější než výhled sám.
Strop katedrály sv. Pavla

Oko (výhled z katedrály sv. Pavla)
Výšlap na vrchol ztěžují neustávající spirálovité schody a chvílemi velmi uzoučké cestičky. Už u vchodu je varování, že lidé trpící klaustrofobií a srdečními problémy, by se o tuto výzvu neměli pokoušet. My jsme to ale riskly a musím říct, že to za to stálo! Z ochozu Zlaté galerie jsme měly lepší výhled než ze samotného Oka (které ale bylo také skvělé).

Jediné dvě věci, které bych možná Londýnu vytkla, jsou masy lidí a poměrně vyšší ceny, než na které jsme zvyklí u nás. Na to jsme však byly připraveny. Vlastně...I přívětivost zdejších občanů ty nekonečné fronty a tlupy lidí kompenzovala, takže když to tak vezmu, nemám Londýnu co vytknout. Jak říkám... Nejúžasnější město.


Komentáře