Joker.

!může obsahovat spoilery!

google obrázky
Joker -  postava, která má několik výborných filmových zpracování a které pěkná spousta herců vdechla život. I tento rok jsme se dočkali dalšího ztělesnění Jokera, které je podle spousty lidí pravděpodobně nejlepší ze všech. Přestože se jedná o postavu ze světa DC, film nebyl natočen podle původních komixů. I tak se ale postava dočkala vlastního stejnojmeného filmu, který sklidil po celém světe obrovský úspěch. Například na premiéře při benátském filmovém festivalu si snímek vysloužil osmi-minutový potlesk vestoje. V Auroře se však film nepromítal vůbec z úcty k rodinám, kterým při premiéře filmu Temný rytíř povstal, zavraždila skupinka teroristů, kteří vtrhli do kinosálu, blízké osoby. V tomto filmu Jokera ztvárnil proslulý Heath Ledger (který byl mimochodem přítelem Joaquina).

Teď už však k samotnému filmu...

Celý film je o zkrachovaném komikovi, Arthuru Fleckovi, který žije v proslulém městě Gotham. Odporné město, prolezlé špínou a kriminálními živly. Po dlouhou dobu tenhle nebohý, neškodný človíček žije společně se svou matkou v nuzném příbytku na hranici šílenství, které ho po pár špatných dnech jaksi pohltí. Svými činy dá nevědomky život hnutí, které se snaží svrhnout bohaté obyvatele Gothamu.
Celý film doprovází deprimující hudba, jež tvoří beznadějnou atmosféru a která se k ději velice hodí. Co však stojí za zmínku, je kamera. Úžasné záběry, které zachycovaly šílenství převládající nad Arthurem a všechny jeho bezutuchajícně marné pohyby, byly vskutku uměleckým dílem.

google obrázky
Joaquin Phoenix, který si postavu ne zahrál, ale který se Jokerem stal, pro autentičnost role udělal opravdu hodně. Například sledoval videa lidí trpících duševní poruchou, která způsobuje nekontrolovatelný smích nebo pláč. Byl také schopen v půli scény odejít z placu, kvůli nespokojenosti s vlastním výkonem. Dokonalost však Joaquin dotáhl zhubnutím 23,5 kila, čímž svou životní úroveň ve filmu podtrhl.

Tento rok byly přivedeny k životu opravdu povedené filmy. Které však vyhrají Oskara a za co? Bude těžké rozhodnout, které snímky si je zaslouží. Jedním si ale můžeme být jisti: Třikrát nominovaný herec, Joaquin Phoenix, si určitě sošku odnese!

Komentáře