17. listopad 1989 - Den, kdy začala sametová revoluce

Letos je to 30 let od 17. listopadu 1989, který je tučným písmem zapsán v naší historii. Kdo z nás ale ví, že to všechno začalo už o 50 let dříve?  


Jak to všechno začalo.... 

V den výročí vzniku ČSSR se uskutečnily 28. října 1939 velké demonstrace proti nacistické okupaci. Pohřeb studenta medicíny Jana Opletala, který byl při těchto demonstracích smrtelně zraněn, přerostl v protiněmeckou demonstraci českých studentů. 

Jako odplatu za studenské demonstrace proti okupaci uzavřeli nacisté dne 17. listopadu 1939 české vysoké školy, devět studentů dokonce popravili. Od té doby se 17. listopad slaví jako Mezinárodní den studenstva. 



17. listopad 1989

U příležitosti dne studenstva byla dne 17. listopadu 1989 svolána v Praze studenská manifestace. Původně pokojná akce, která měla začátek své cesty na Albertově, vyústila v surové zbití studentů na Národní třídě, kde je obklíčila policie.  



Tento zákrok vyvolal silný odpor většiny lidí v naší zemi. Do stávky vstoupili studenti vysokých škol, později se přidala i divadla. Dne 27. listopadu 1989 se uskutečnila dvouhodinová generální stávka. Lidé se ve statisícových demonstracích scházeli už nejen v Praze, ale i v dalších městech Československa. 

Dopad na dnešní dobu

17. listopad znamenal začátek velkého konce komunistického režimu v naší zemi. V prosinci byl prezidentem naší republiky zvolen Václav Havel. Od událostí, které se staly 17. listopadu 1989 se tento den slaví také jako významný den v dějinách naší země. 



Komentáře