Byla to jízda!

[caption id="attachment_6429" align="alignleft" width="224"]Soukromý archiv Soukromý archiv[/caption]

Ve čtvrtek 10. dubna se v podvečer na parkovišti před školou shromáždila celkem slušná parta studentů čítající cca 50 osob, kteří byli navíc doprovázeni rodičemi, sourozenci a mnohdy i prarodiči. Odjížděli jsme totiž na šestidenní zájezd do Francie a Anglie, a to je pádný důvod rozloučit se s celou rodinou.

Po dlouhé, ale ničím nekomplikované noční cestě autobusem jsme se přes Německo dopravili do Paříže, kde jsme již před půl sedmou ráno vyskákali z autobusů a začali prohlídku města lásky. Nejprve jsme seznámili s Invalidovnou, poté jsme přešli přes rozsáhlá Martova pole kolem Eiffelovy věže k nádhernému Trocadéru, kde jsme měli první přestávku na občerstvení, relaxaci a drobné nákupy. Po půl desáté ráno jsme svištěli výtahem do třetího patra Eiffelovky a obdivovali pohled na celou Paříž z výšky 300 metrů. Sluníčko už poměrně sílilo a na nebi nebylo ani mráčku, takže jsme se kochali celé dopoledne. Po zhruba 70minutové plavbě lodí po Seině, jsme viděli Louvre, Napoleonův vítězný oblouk a proslulý most lásky. Dále jsme se zastavili v Latinské čtvrti, kde jsme nakoupili většinu suvenýrů, a v katedrále Notre Dame, která každého uchvátila svou monumentalitou.

[caption id="attachment_6430" align="alignleft" width="300"]OLYMPUS DIGITAL CAMERA Soukromý archiv[/caption]

Druhý den jsme se probudili poblíž Calais v hotelu F1, odkud jsme se po snídani vydali nalodit na trajekt. Právě v přístavu Calais přišly první potíže zájezdu. Angličanům zrovna končily prázdniny, a tak nás dlouhé kolony na trajekt zdržely možná více než dvě hodiny. Po celkem klidné plavbě jsme však odpoledne dorazili do Doveru, kde jsme po kratičké rekreaci na pláži prošli křížem krážem  celý hrad Dover Castle. V podvečer jsme ještě stihli přejezd do starobylého městečka Canterbury, prohlídku místní katedrály a nákup                     v supermarketu Sainsbury's a okolo 19:30 jsme se už ubytovávali v hostitelských rodinách.

[caption id="attachment_6431" align="alignleft" width="300"]OLYMPUS DIGITAL CAMERA Soukromý archiv[/caption]

V neděli nás čekala celodenní návštěva Oxfordu spojená se slíbeným shoppingem ve Westgate shopping centre, který nám zabral celé dopoledne, takže k jednotlivým kolejím slavné univerzity jsme se dostali až okolo druhé odpoledne. Stálo to však za to, protože zajít do jídelny, kde se natáčel Harry Poter, se vám asi nepoštěstí každý den, že? Po procházce městem jsme odjížděli spokojení a    o pár liber lehčí.

Pondělí bylo zasvěceno Londýnu. Nejprve projížďka na London Eye, potom domy britského parlamentu, Westminster Abbey,  procházka parkem svatého Jamese, Buckinghamský palác, Trafalgar Square, Picadilly Circus a byl čas na přejezd metrem k muzeu voskových figurín, kde jsme se mohli vyfotit s Usainem Boltem, Železnou lady nebo se Shrekem.

Poslední den na britských ostrovech jsme opět strávili v Londýně. Po důkladné prohlídce Toweru a korunovačních klenotů v něm uložených jsme přešli přes Tower Bridge na jižní stranu Temže a zblízka si prohlédli londýnskou radnici či známé Shakespearovo divadlo The Globe. Katedrála svatého Pavla, kde se vdávala princezna Diana, rozšířila soupis navštívených katedrál a troufnu si říct, že patří mezi nejhezčí v celé Evropě. Den jsme zakončili nákupy na Covent Garden a fotkou u nultého poledníku v Greenwichi.

[caption id="attachment_6428" align="alignright" width="300"]Soukromý archiv Soukromý archiv[/caption]

V noci na středu jsme opět díky trajektu přistáli na kontinentu a už jsme uháněli přes Belgii a Německo zpět do Čech. Počasí se směrem        k Vimperku stále zhoršovalo, a tak když jsme okolo 15. hodiny projížděli Kubovou Hutí, překvapil nás sníh ležících na stráních.

I když to byl krásný zájezd, odvezli jsme si spoustu zážitků a poznali  kus Evropy, po příjezdu do Vimperka jsme se shodli, že už se těšíme na vlastní postel a jídlo od maminky, za sebe však mohu říci, že příště jedu určitě zase, protože únava a trocha nepohodlí za nové zajímavé poznatky a zkušenosti jednoznačně stojí!

Komentáře