Adapťák na 12 hodin? Vítejte ve školním roce 2014!


„A co tam jako budeme dělat, když je jen to na jeden den?“

   Otázky mých spolužáků z 1. A mě zezačátku nechávaly naprosto klidnou, odpovídala jsem bez sarkasmu a upřímně. Ale po třináctém dotazu jsem začala být lehce nepříjemná.











   V sedm hodin s  touto náladou nastupuji do autobusu a nepouští se mě ani při výstupu na Zadově o hodinu později. Počasí je typicky výletní - zdá se vám, že každou chvíli začne pršet - a tak dokresluje mírně mrzutou náladu naprosté většiny všech, kromě usměvavých třídních profesorek. Chvíli pochodujeme po silnici a po deseti minutách zabočujeme na lesní cestu, která vede přímo k chatě Mládí. Tam nás zdraví sympatický kluk s moravským přízvukem a slečna, oba v imitaci námořních obleků. Vítají nás na zaoceánské lodi (motto kurzu bylo „Na jedné lodi“) a při vstupu do budovy nám rozdávají různá jména - funkce, které bychom měli zastávat. Klíčový okamžik. Ihned jsme na sebe začali házet spiklenecké pohledy, kdy jsme se škodolibě smáli ostatním za jejich infantilní funkci. Tím se nám ohromně zlepšila nálada a nastala tak první světlá chvilka dne.

     Když jsme se konečně po tom všem vybalování a rozdělování pokojů sešli v dolní velké místnosti, představují se nám všichni tři lektoři z organizace „Do světa“ (která se na takové akce zaměřuje) a navrhují seznámení pomocí přidání přídavného jména začínajícího na stejnou hlásku jako naše jméno.

   Tímto začíná série naprosto zbytečných aktivit. Strávili jsme snad hodinu a půl přeříkáváním slovních spojení jako je „krutá Kačka“ nebo „pracovitý Petr“. Asi šlo o originalitu, vtip a úžasnou zábavu na rozehřátí. Ani jedno jsem tam nenašla.

   V jedné z dalších částí programu se máme seřadit podle barvy ponožek a velikosti se zavázanýma očima. Pokoušíme se o stavbu „věží“ z kelímku a špejlí...

   Při obědě jsme byli asi všichni překvapení. Radši bych nepsala o tom, že jídlo všem chutnalo tak moc, že se místo oběda nebo večeře vydávala skupina (skoro třetina třídy) do nejbližší pizzerie. J

     Odpoledne jsme byli i z části venku a program byl mnohem zábavnější.  Víceméně šlo stále o jedno a to samé - stmelování a zjišťování, co mají ostatní rádi. Po večeři, u které jsme nevěděli, jestli jde o maso nebo vtip, jsme se přesunuli do klubovny. Následuje rekapitulace dne. Melancholické rozloučení. Slzy. Došlo i na dechberoucí objetí. Po tak náročném dni už jsme dost unavení, ale přesto spokojeni. Jdeme spát v osm hodin, abychom ráno zvládli bez problémů budíček a nemuseli tak dohánět spánkový deficit, který by nastal, kdybychom celou dobu nespali.

     Dobře, trochu jsem to teď idealizovala. Takhle to samozřejmě nebylo.

     Rozloučili jsme se a dostali volno. Zbytek večera si umí každý představit (a následně i rána...).

     Na konec chci jen dodat, že článek působí na první dojem mnohem kritičtěji, než doopravdy je. Kurz jsme si v rámci možností užili.

Autorka J. Tomášková


    

Komentáře