Jak vycvičit draka 2

No konečně, jsou tomu už čtyři roky od premiéry filmu Jak vycvičit draka a po předlouhém čekání opustil brány Dream Works animation skg i druhý film z plánované trilogie. Tento snímek se tak neuvěřitelně liší od všech ostatních, že jako měřítko jeho kvality budu muset použít první dobrodružství Škyťákovo .
Oba filmy mají přibližně stejnou délku. První díl vynikal svou propracovanou zápletkou smíření draků a Vikingů, která byla zakončena naprosto nečekanou dračí bitvou. Dále byl výjimečný neexistencí záporného hrdiny. Autoři se u něj nechali inspirovat stejnojmennou knihou, nicméně jde o volnou adaptaci, kdy se shodují maximálně jména hlavních postav a přítomnost draků. Není to jako když zfilmovali Harryho Pottera. Druhý díl se odehrává pět dějových let po prvním a jeho zápletka je o poznání prostodušší. V podstatě celý příběh zcela jednoznačně směřuje k závěrečné bitvě a smrti hlavního záporného hrdiny. Je naprosto logické, že spád hlavního tématu bude pomalejší, tento nedostatek kompenzují vedlejší témata, jako třeba nalezení dávno ztracené matky nebo polepšení lovce draků. Zápletka sice není tak jedinečná, boj s někým, kdo vám chce něco sebrat, se vyskytuje v každém druhém filmu, ale zde je zasazena do tak úžasného prostředí plného draků a Vikingů, že se stává ojedinělou. Nutno také pochválit český dabing, v hlavních rolích Matouš Ruml jako Škyťák, Simona Postlerová jako Valka, Jiří Schwarz jako Kliďas a Terezie Taberyová jako Astrid. Na závěr ještě dodám, že snímek to je dlouhý a většinu vtipů a souvislostí lze pochopit až po druhém zhlédnutí.

Zamyšlení na závěr:
Všimli jste si, že filmy jsou jeden z posledních žánrů, které neovládá škola? Nejprve nám začali vnucovat nudnou literaturu, poté hudbu ze středověku. Nenechme si kecat do toho posledního.
Zdá se vám, že tento článek je velký spoiler? Buďte bez obav. Ve filmu je toho mnohem víc.



Obr.: howtotrainyourdragon.com
Vid.: Youtube

Komentáře