,,Majáles si uděláme pěkně po vimpersku!" vzkazují kluci do světa

Ač se to nezdá, majáles se k nám řítí jako nezastavitelný vlak. Známé nám je téma - Cesta kolem světa. Do konce února měly třídy nahlásit, za jakou zemi půjdou a zvolit si svého krále. Jediné, co jsme doposud věděli je, že bude následovat i odpolední část majálesu. Letos poprvé! Na facebookových stránkách jsme se dozvěděli již jména některých kapel a interpretů, kteří zde vystoupí. Chcete-li vědět ještě víc, přečtěte si rozhovor se samotnými organizátory!



1. Ahoj kluci. V první řadě bych se vás chtěla zeptat, kdy, kde a od koho přišel nápad vytvořit i odpolední část Majálesu?

Michal: Vůbec poprvé jsme se o majálesu bavili někdy loni koncem léta, kdy jsme se sešli na kafi ve Hvězdě a Šimon se nás zeptal, jestli bychom s Ondrou neměli chuť se do něčeho podobnýho pustit.
Šimon: Já se musím přiznat, že jsem se inspiroval na majálesu mého kamaráda v Dobrušce, ten nápad a koncept celé akce mě zaujal, a protože se s Ondrou a Michalem na kulturním dění ve Vimperku podílíme už celkem dlouho, řekli jsme si, že do toho půjdeme :)

2. Na facebookové stránce už jste vypustili pár jmen kapel, či interpretů, kteří ve Vimperku vystoupí. Proč padla volba právě na ně? Dohadovali jste se při výběru?

Ondra: Byla to celkem alchymie, protože jsme chtěli dát prostor jak regionálním kapelám, tak známým jménům. Zároveň každý posloucháme trochu něco jiného, takže pár neshod proběhlo, všechno ale v přátelském duchu. S výsledkem jsme nakonec spokojeni, tak snad se to bude líbit i návštěvníkům!


(Michal s Ondrou)

3. Rozhodli jste se do odpolední části zapojit i studenty gymnázia. Jaké s nimi máte plány a proč jste se tak rozhodli?

Šimon: Zapojit studenty a mladé lidi z Vimperka a okolí je vlastně jedním z hlavních cílů celého majálesu. Často slýchám, jak jsou líní, nic nechtějí dělat a asi tomu tak i často je. Pak ale potkávám lidi, kteří by chtěli něco tvořit, jen neví, kde začít. A přesně těm chceme dát šanci zapojit se do příprav a třeba se i něčemu přiučit :) Pokud máte zájem, dejte nám vědět!
Michal: Těch činností, do kterých je chceme zapojit, je hodně a určitě jich bude ještě přibývat, čím je majáles blíž, tím víc se jich objevuje. Od organizačních záležitostí, přes přípravu fotokoutu nebo vedení rozhovoru s některým z interpretů až po moderování odpolední části, to všechno na ně čeká!

4. Bude možnost se na akci někde občerstvit, něco si zakoupit, vyfotit se nebo si třeba nechat udělat karikaturu, či nějaké ostatní vymoženosti?

Ondra: Chystáme toho opravdu hromadu, workshopy, fotokout, různé mediální spolupráce, většina je ale ještě v jednání, a proto je nechceme prozrazovat, dokud to nebude oficiálně potvrzené. Občerstvení ale samozřejmě k dispozici bude - studené pivo, dobré jídlo, různé drinky. A k tomu všemu nám bude do zad svítit májové slunce! :)

5. Plánujete ještě něco speciálního, o čem zatím nevíme?

Ondra: Těžko říct, jestli to nazvat vyloženě specialitou, ale pokud nám bude přát počasí, měla by se odpolední část majálesu uskutečnit v areálu bývalého letního kina, kam jsme jako malí kluci chodili na pálení čarodějnic a další akce. Už zhruba 10 let se tam ale nic nekoná a to nás jako kluky narozené ve Vimperku samozřejmě mrzí, a proto to chceme změnit!

6. Kvůli majálesu jste založili spolek MISSION Vimperk. Můžete nám přiblížit, o co jde?

Michal: Bez spolku by uspořádání majálesu nebylo vůbec možné. Díky jeho založení jsme se totiž stali právnickou osobou a nyní můžeme jednat s různými subjekty, například s městem, se sponzory, atd. Navíc bychom v budoucnu rádi realizovali pod hlavičkou spolku další projekty.

7. Když zabrousíte zpět v čase, kdy jste byli na střední, měli jste i vy školní majáles? Pokud ano, na jaký nejvíce vzpomínáte?

Šimon: Nevím, jak to bylo u kluků, ale já si pamatuju majálesy právě z let na vimperském gymplu. Nejradši vzpomínám asi na můj poslední ročník, kdy se králem stal můj bývalej spolužák Mates a já měl tu čest mu dělat osobního kata, takže jsem se celý den pařil v parádní červené kápi.


(Šimon a vzpomínková fotka ze školního majálesu)

8. Jak byste na závěr nalákali studenty a místní, aby přišli?

Ondra: Asi nejzapeklitější otázka na konec, co? :)
Michal: To teda! Šimone, jsi náš jednatel, je to na tobě!
Šimon: Haha, pěkně děkuju! :) Přijďte si společně s námi užít slunečný květnový odpoledne a podvečer za doprovodu hudby, workshopů a zábavy celkově. Majáles je sice studentská oslava jara, my si ji uděláme ale pěkně po vimpersku! Pro víc info mrkněte na naší FB stránku, nebo nám napište na náš mail majales.vimperk@gmail.com. Díky za rozhovor a 15. května na viděnou! :)

Komentáře