Pražský maraton jako exkurze

 „Pojedeme do Prahy,“ řekla jednoho dne má dějepisářka. Hurá, pomyslel jsem si, další den odpočinku mimo školu. To jsem ještě nevěděl, že se po této exkurzi vrátím s únavou roztřesenými končetinami a vědomostmi, které se snažím již velmi dlouho neúspěšně odstranit z paměti a uvolnit tak místo pro jiné nesmyly. 

Vše začalo v brzkých ranních hodinách na nádraží ČSAD ve Vimperku. V klidu rozímaje nad smyslem života, pozoroval jsem projíždějící rachotiny, držící pohromadě pouze silou vůle a jen doufal, že        v nich nestrávím úmorné čtyři hodiny jízdy do a z Prahy. První milé překvapení přišlo vzápětí.          U skupiny, v níž jsem se nacházel, zastavil stroj hromadné dopravy určený výrobcem pro jízdu do středomořských letovisek. Výkonná klimatizace, tichý chod, ztmavená skla a sklápěcí sedadla byla samozřejmostí. Patrně díky těmto vlastnostem autobusu a faktu, že jsem byl nadopován kinedrilem jako polovodič typu P borem, uplynula cesta tak rychle.
      Po příjezdu následoval pěší přechod do Botanické zahrady Karlovy univerzity. Celou cestu jsem plnil úřad mapaře a jen doufal, že můj kompas ukazuje správně. Cesta byla správná, ale na můj vkus poněkud hlučná. Neustále jsem slyšel o nějaké památce, kolem které procházíme. Po 2 km se mě zmocnil dojem, že pokud v Praze hodíte klacek, pak jistě dopadne na historicky významné místo. (převzato z filmu Avatar)
      Botanická zahrada mě bohužel nepřekvapila. Ve většině skleníků dosahovala teplota 30 °C a krátce po vstupu přeřvali papoušci i ten zbytek myšlenek, co mi zbyl. Průvodkyni nám dělala brigádnice, patrně studentka biologie. Tato náhrada měla své nesporné výhody. Mezi ty největší patřila ochutnávka plodů vystavených rostlin, samozřejmě jen v kandovaném stavu. Dále nám prohlídku zpříjemnila různými humornými historkami o rostlinách.
      Při přechodu na Pražský hrad jsme šli tak rychle, až se mi málem podařilo několikrát při sledování mapy narazit do sloupu pouličního osvětlení a několika kočárků. Tato část se mi zamlouvala nejvíce, protože byla tichá, klidná, rychlá, ale hlavně nás na jejím konci čekala přestávka na občerstvení v provozovně McDonaldu, který mě opět zklamal mdlou chutí svých produktů. Řízku z domova se prostě nic nevyrovná. 
      Samotná prohlídka s názvem Hrady a zámky objevované a opěvované se blýskla svou průměrností se značnou průměrnou odchylkou. Exponáty lze jen vychválit, většinu tvořily nádherné, staré a běžně jen těžko spatřitelné kousky svezené na zimu z hradů a zámků České republiky. Průměr kazil průvodce. „Byl nefundovaný, asi se to musel rychle naučit.“ (citace komentáře Mgr. Pavly Heřtové). Mě nejvíce zaujal relikviář svatého Maura, kopie svatováclavských korunovačních klenotů a historický automobil. Jen škoda tak šibeničního načasování. Kdybychom nemuseli před návštěvou výstavy obejít polovinu Prahy, pak by jsme se jistě namísto soubojů o místa k sezení zajímali o vystavené předměty. Na cestě zpět k domovu, předstíraje spánek, podařilo se mi vyslechnout útržky rozhovoru našich učitelek. Věděli jste, že před dávnými časy, v předalekém pražském divadle urazil jeden ze studentů naší školy účinkující herce tak krutě, až se musely výlety do tohoto divadla přerušit na dlouhé tři roky?





Komentáře