Jaké máme sousedy?

V Berlíně, na pozadí s německou vlajkou
Školní rok je téměř u konce, zbývá dopsat pár posledních čtvrtletek, vytáhnout známky, které úplně neodpovídají našim představám, a potom hurá na prázdniny. Možná někteří z vás plánují dobrodružnou cestu do zahraničí s cílem poznat dosud neznámou kulturu, nové lidi, případně prohloubit své jazykové schopnosti. Pokud zvažujete návštěvu naší největší sousední země, tedy Německa,  mám pro vás malý výčet vlastností, na něž u tamních obyvatel, konkrétně Bavorů, jistě nejednou narazíte.  



                                                                                                               

Skoro celý letošní školní rok jsem totiž strávila v malebném městě Pasově a měla jsem tak možnost na vlastní kůži zjistit, zda různé, v Česku zakořeněné, předsudky vůči Němců sedí, nebo jde jen o klišé, která neplatí.
1. Němci jsou "pünktlich".
Velký mýtus, který řada lidí považuje za pravdu. Za svůj osm a půl měsíční pobyt ve Spolkové republice Německo jsem nenarazila na člověka, který by přišel na domluvenou schůzku včas. Nejdochvilnější byla Frau Bumes, učitelka němčiny, která do městského divadla v Passau přišla v 19:20, přičemž představení začínalo v 19:30 a my žáci jsme ji museli sami popohánět "Frau Bumes, gleich geht´s los!", abychom nepropásli začátek Loupežníků.

2. Němci netopí.
Krutá realita. Ve škole zima, doma zima, všude otevřená okna, protože hlavní je přeci "frische Luft". Topení je velmi drahé, a tak na něm většina obyvatel největší země EU šetří, jak se dá. Běžnou pomůckou k překonání nehostinných podmínek jsou plastové termolahve, které po naplnění uvařenou vodou hřejí zhruba 3 - 4 hodiny.

3. Němci si potrpí na drahá auta.
Jednoznačně! V případě Bavorska je však ještě třeba slovo "auta" nahradit zkratkou BMW, protože občané nejrozlehlejší německé spolkové země jsou skutečně pyšní na svou vyhlášenou automobilku a jen neradi kupují konkurenční vozy. Když jsem se zeptala studentky univerzity v Regensburgu, která mimochodem právě píše bakalářskou práci, v níž se věnuje česko-německým vztahům, co vede Němce k vášni pro luxusní auta, odvětila, že tím vyjadřují svou sociální pozici, jelikož čím jedete nakoupit, vidí všichni, ale že máte doma 15 °C, to už nikdo neřeší.

4. Němci jsou upřímní.
Nevím, jestli jste se už s podobným výrokem setkali, ale vězte, že naši sousedé vždy říkají, co si myslí, a to i v případě nepříjemných záležitostí. Řeší konflikty na rovinu a hned, neberou si servítky a nechodí kolem horké kaše. Zpočátku jsem byla jejich přímočarostí trochu zaskočená, ale postupem času jsem si zvykla a dnes tuhle jejich národní vlastnost hodnotím velmi pozitivně.

5. Němci jsou silně věřící.
Všechny spolkové země nelze v žádném případě házet do jednoho pytle, ale v Bavorsku je křesťanství rozšířené jako v Sýrii islám. Na řadě škol je běžné se na začátku vyučování společně modlit, otevřený obchod byste hledali v neděli marně a pokud řeknete, že jste ateisté, setkáte se s údivem. Dále jsem zaznamenala, že evangelíků je oblasti plné tradičních Lederhose podsatně více než u nás. Nicméně je třeba dodat, že ne všichni, kteří umí Otčenáš, skutečně věří.

Nápis na berlínském Bundestagu, v překladu "Německému lidu"
Nemám ráda generalizaci a všude existují výjimky potvrzující pravidlo, avšak výše popsané řádky jsou odrazem mnou nabytých zkušeností. Až budete mít někdy rande s Němcem a přijdete pozdě, nemějte strach, že tím lovestory skončí, naopak možná vy budete dokonce na svůj protějšek ještě čekat. Když se budete hádat, tak jasně a bez obalu. A doporučuji teplý svetr a pletené ponožky s sebou.

Komentáře