Cena za něžnost: Hra o vztahu matky a dcery

Druhé představení v rámci předplatného strakonického divadla neslo název Cena za něžnost. Co se za nicneříkajícím názvem skrývá?

Hra na rozmezí komedie a melodramu měla cestu na divadelní prkna dlouhou. Původní příběh napsal v roce 1975 jako třetí díl série americký spisovatel Larry McMurtry pod názvem Terms of Endearment. Režisér James L. Brooks se ujal úspěšného filmového zpracování, které si v roce 1984 odneslo hned pět Oscarů. Na základě filmu vytvořil Dan Gordon divadelní hru a konečně české zpracování je hráno pod taktovkou Viktorie Čermákové.

Vdova, dcera a astronaut

Samotný příběh sice není příliš originální, ale bezpochyby nadčasový a v závěru i dojemný.
Svérázná vdova Aurora Greenwayová (Jana Janěková) se nechce smířit se snahou své dcery Emmy (Jitka Čvančarová) vyletět z rodného hnízda a osamostatnit se. Když se spolu se svým manželem odstěhuje, spojení mezi oběma ženami zajišťuje pouze telefon. Z telefonických rozhovorů se dozvídáme o narození dětí, finančních problémech nebo manželově nevěře. Třetí důležitou osobou je Garrett, vysloužilý astronaut, opilec, sukničkář a především soused a milenec Aurory (Alexej Pyško), v jehož náručí hledá ujištění, že není žádná babička.

zdroj: www.agenturaappart.cz
První polovina se tváří většinou jako komedie, v druhé je Emmě nalezena rakovina a u smrtelné postele věčně nadávající matce dojde, jak svoji dceru miluje.
Jak vtipnější, tak vážnější část byly samy o sobě skvělé, jen jejich spojení bylo trochu moc kontrastní. Jemnější přechod by rozhodně neurazil.

Nadprůměrné herecké výkony a nádherná scéna

Nejlepší výkon předvedla dle mého názoru Jitka Čvančarová, věřila jsem ji jak roli drzé dcery, tak umírající ženy. Také Jana Janěková v roli Aurory se zhostila své role velmi přesvědčivě. Alexej Pyško občas balancoval na hranici vtipnosti a trapnosti, ovšem role mu bezpochyby sedla. Na tři vedlejší postavy s pár větami a několik alternacemi neurazí ale po pár dnech si na ně ani nevzpomenete
Osobně jsem byla ale nejvíce nadšená z překrásné scény. Bazén, postel, jakýsi vysoký stolek, pár bílých poloprůsvitných závěsů a vhodná světla vytvořily přirozeně hned tři příbytky bez jakéhokoliv přestavování.
zdroj: www.agenturaappart.cz

Závěrečné hodnocení?

Cena za něžnost má své mouchy, ale celkově jde o povedené představení, které určitě stojí za zhlédnutí. Minimálně se přesvědčíte, že rozdělit jeviště na tři domy jde i bez stěn. 

Komentáře