Okulár do přírody Vimperska: Opadávaní listů

Asi každý si všiml na podzim spadaného a zbarveného listí a nadával na jeho obrovské množství. Zbarvení a opadávání listů není náhodné, že probíhá na podzim. Listnaté stromy se opadem listí brání proti ztrátám vody během zimního období.






Strom na začátku podzimu začne stavět korkové zábrany uvnitř cév vedoucí do listů. List ztrácí zelenou barvu kvůli rozpadání chlorofylu (zeleného barviva) v chloroplastech uvnitř listů. Po rozpadu chlorofylu se barva listů mění  díky obsahu karetonoidů v chloroplastech vedle chlorofylu. Ten je během léta a jara překrývá. Karetonoidy jsou odolnější než chlorofyl, a tak vydrží v listech velice dlouho i po uzavření zábran.

Většinou se liší dle rodů, ale jak už to v přírodě bývá jsou výjimky. Největší z nich jsou naše dva javory, tedy javor mléč (Acer platanoides) a javor klen (Acer pseudoplatanus), nepočítaje javor babyku vyskytující se v nižších polohách.
Javor mléč na podzim vypadá jako na kanadské vlajce, červené zbarvení je způsobeno druhem karetonoidů - karotenů. javor mléč je jedním z mála stromů, jehož listy ho obsahují. 

U ostatních zbarvených stromů to jsou xantofyly způsobující žluté nebo oranžové zbarvení.
Hnědé listy již nemají v sobě žádné barvivo, tedy všechna barviva se již rozložila.

Komentáře