Leden jasný, roček krásný

Nový rok právě odstartoval a většina z nás je plna očekávání, co nového nám přinese. Zda-li dojde k nějaké podstatné změně v našem životě, jestli se konečně splní tajná přání, o nichž už dlouho sníme, nebo vše zůstane víceméně při starém a my budeme pokračovat v zajetých kolejích.

Pokud chce člověk získat odpovědi na tyto otázky, pravděpodobně se musí uchýlit ke kartářkám a vědmám tvrdících, že umí nahlédnout do číkoli budoucnosti. Většina z nás nemá s magií asi žádné zkušenosti, přesto jsou předpovědi, které zajímají více než 90 procent populace. Netušíte, co mám na mysli?
Dennodenně se setkáváme s předpovědí počasí - na internetu, v novinách, v televizi, v rádiu, na displeji domácí meteostanice, zkrátka skoro všude a často se jí řídíme. A přitom jde také o nejisté hypotézy, jejichž pravdivost ukáže až čas.
Jednou z forem předpovědí jsou i lidové pranostiky. Protože je letošní zima skutečně zvláštní, spíše vůbec není, zajímalo mne, co praví desítkami let ověřená moudra našich babiček a dědečků. Nahlédla jsem proto do knihy Jana Munzara Medardova kápě a našla několik zajímavých rčení týkajících se lednového počasí:

V lednu mráz - těší nás; v lednu voda - věčná škoda.
Je-li leden nejostřejší, bude roček nejplodnější.
Je-li teplo v lednu, sahá bída ke dnu.
Je-li leden teplý, nepřibude do sudu.
Když v lednu včely vyletují, to nedobrý rok ohlašují.
Když v lednu deště lijí, to má sedlák po naději.
Není-li leden mokrý, sudy vinařům se naplní.
Když je začátkem ledna krásně, budou na jaře bouřky časně.
Leden studený, duben zelený.
Když krtek ryje v lednu, končí zima v květnu.
Mnoho sněhů v lednu, mnoho hřibů v srpnu.

Zatím to vypadá, že se máme na co těšit. Houby sice asi nebudou, ale nedostatkem vína bychom na rozdíl od roku 2015, trpět neměli. Na druhou stranu poměrně vysoké lednové teploty nevěstí nic dobrého. Upřímně jsem zvědavá, jak to nakonec dopadne s délkou chladného období. Mám dojem, že krtek ryje, ale na začátku roku bylo počasí docela vydařené. Uvidíme....
V únoru se každopádně můžete těšit na další dávku lidových pranostik.

Komentáře