Rozhovor se "supertalentem snowboardcrossu"?!

Chodí k nám na gympl, nějaký ten pátek se věnuje snowboardcrossu a nedávno se vrátil ze Zimních olympijských her mládeže z Norska. Řeč je o Matouši Koudelkovi, sportovci, kterého dokonce trenér juniorské reprezentace nazval "supertalentem snowbordcrossu" a kterého si všiml nejeden člen zahraničních týmů. Jak své úspěchy hodnotí a jak všechno stíhá se školou? To všechno v dnešním rozhovoru... ☺



Nedávno ses vrátil ze Zimních olympijských her mládeže. Jaké jsou tvoje pocity, když se na soutěž koukáš teď zpětně?

Závod se mi úplně nepovedl, jak bych si přál, protože jsem nepostoupil do finálových jízd. Na druhou stranu 11. místo ve světové konkurenci, vzhledem k tréninkovým výpadkům způsobených zraněním, je dobrý výsledek.

Soutěžíš ve snowboardcrossu. Mohl bys nám krátce vysvětlit, o jakou disciplínu se jedná a jak vypadá tvůj závod?

V této disciplíně jde o co nejrychlejší projetí tratě s různými překážkami a zatáčkami. Závody nemají pokaždé stejný systém, ale většinou se nejprve jede kvalifikace a podle časů dále postupuje určený počet jezdců do finálových rozjížděk. Z kvalifikace se sestaví pavouk a poté se jedou rozjížďky ve 4 nebo v 6 lidech a dále postupují 2 nebo 3 jezdci.



Na naší škole máme spoustu cyklistů, lyžařů,... Jak ses dostal zrovna ke snowboardu?

Ke snowboardu jsem se dostal na základní škole, když hodně mých kamarádů a bratr už jezdili, tak jsem to taky zkusil a zůstal u toho.

V jednom z rozhovorů jsem našla, že se na tebe byli ptát i ze zahraničních týmů a trenér juniorské reprezentace tě tam dokonce nazval "supertalentem našeho sportu". Jak tuhle výbornou pozici vnímáš?

:D Zas tak žhavě bych to neviděl, ale vážím si toho.

Tvoje perfektní forma si jistě žádá poctivý trénink, který zabere spoustu času. Jak to teď máš
v sezóně se školou? Stíháš všechno?

Popravdě všechno nestíhám, ale díky individuálnímu plánu se to dá zvládat.

Chodíš na velké gymnázium a zanedlouho tě čeká maturita. Kam dál? Dokážeš si představit, že by ses nadále věnoval pouze sportu a že by ses pouze snowboardcrossem živil?

Určitě bych chtěl při sportování dál studovat. Živit se pouze snowboardcrossem je v Česku velmi obtížné.

Dík za rozhovor.

Komentáře