Učíme se správně řečnit

Řečnický styl je náplní osnov češtiny druhého pololetí druhého ročníku. Do budoucna se taková zkušenost, jako je mluvit před lidmi, určitě hodí, ale pro mnohé z nás to není úplně příjemné. Naším cílem bylo v několika posledních hodinách překonat ostych a zkusit si odříct připravené a nepřipravené projevy.




Rozloučení se spolužáky, přání hezkého EVT a pěkně strávených prázdnin, narozeninové poděkování a spoustu dalších řečí. V normální situaci se tohle za prvé nestane a za druhé byste si takových věcí ani nevšimli. Ale když před vámi stojí vystresovaný spolužák, zmerčíte každý jeho pohyb. Někdy to vypadá až vtipně, když je pozorujete, ale zkuste se do nich vžít, jaké to je. Vlastně to ani nemusíte zkoušet, protože jste další v abecedě a na na řadu jdete po chvilce.

Klasické pohupování ze předu dozadu, přenášení váhy z jedné nohy na druhou, mávání rukama, roztřesený hlas, hmmm a eee. To všechno slýcháme páteční hodiny mluvnice. Ale, abych hned neházela flintu do žita, některé projevy jsou i dobře připravené a s jistotou řečené. I přes všechny nedostatky u ostatních - nikdo není dokonalý a navíc se dá čekat, že si člověk nebude na poprvé při projevu jistý. Já například už stála i před více lidmi, ale stále jsem velmi nervózní a ze začátku je to i slyšet na mém hlase. 

Abych vám to přiblížila, učíme se, jak správně stát, jak mít přirozeně ruce. Důležité je vědět, jaká slova a jaké oslovení použít. Jak moc formální oblečení je nutné. Všechno je to o tom, jak to máte srovnané v hlavě. Musíte zahnat do kouta všechny negativní myšlenky a být dobří! 

Rada nakonec: Když neudržíte rovnováhu, opřete se o stolek. ;)


Komentáře