EVT je za dveřmi

Tak už je červen, poslední měsíc školního roku. To znamená nejen dohánění známek na poslední chvíli, ale především týdenní kurzy druhých a třetích ročníků vyššího gymnázia. Jelikož já patřím 
k osazenstvu ročníku druhého, povím vám, co se bude dít na EVT.

Letošní exkurzně vzdělávácí týden se bude odehrávat v oblasti Posázaví. Podíváme se například do podzemního prostoru Experimenta v Benešově, vyšlápneme si na horu Blaník nebo navštívíme rodnou ves Josefa Lady, Hrusice. Co se týče historických památek, neunikne naší pozornosti Český Šternberk, Konopiště ani Sázavský klášter.
Zdroj: www.google.cz

Zdroj: www.google.cz
Zdroj: www.google.cz
Jak jste si s největší pravděpodobností stihli všimnout, mým "oborem" v časopisu jsou pověsti. A pro tento článek jsem si našla něco málo o Sázavském klášteře.

Sázavský klášter byl podle legendy o setkání sv. Prokopa a knížete Oldřicha vybudován na místě, kde se setkali. Byl zde také postaven kostel, ale do dnešní doby se dochovala jen věž a pilíře hlavní lodi. Přesto to bohatě stačilo k tomu, aby se na tomto místě utvořila pověst o třech hvězdách. Říká se, že na věži kostela jsou do červeného vápence vytesány tři hvězdy. Tomu, kdo je najde, se splní ta nejtajnější přání. Ovšem je tu jedna podmínka. A to sice, že je dotyčný člověk musí najít sám a nikdo, kdo už nějakou hvězdu našel, mu nesmí radit. 
Zdroj: www.google.cz

Komentáře