Někdy méně je více - punk edice

Kdybych měla shrnout mé léto ve dvou slovech, řekla bych - práce a muzika. Jelikož práce je to poslední, co by vás zajímalo, nabídnu vám tu příjemnější stránku, tedy hudbu. Povedlo se mi navštívit dva hudební festivaly, jejichž hlavní náplní je tvrdá muzika, avšak ne ve stylu metalu a rocku, ale punku a hardcoru. Pokud za měrnou jednotku považujeme kapacitu, byl první festival menšího rozsahu a druhý pak čtyřnásobně většího. Pojďme se tedy podívat na další faktory, kterými můžeme obě akce poměřit.

První festival se konal již na začátku července. Nese název MIGHTY SOUNDS. Klasickým dějištěm je pro něj letiště Čápův dvůr u Tábora. Nabídl hned několik stagí, spoustu stánků      s dobrým, ale drahým jídlem, oblečením, camp village, deluxe camp, parkoviště, umyvadla, sprchy, spoustu nechutných „toitoiek“ a tak dále. Co se týče zastoupení kapel, letošní ročník nepatřil zrovna k nejlepším. Pro mě byly zajímavé maximálně tři kapely, které jsou z této oblasti muziky světově známé. Zbytek byl již známý méně, ale přesto dobrý. Poznala jsem spoustu nových, skvělých kapel z celého světa, za což jsem moc ráda. Také jsem zkusila poprvé na festivalu stanovat. O spánku si zde člověk může nechat jenom zdát, ale to k tomu přece patří. Výhodou velkého festivalu je prostor – jak pro stany, tak pro stánkaře s nabídkou rozmanitých jídel a samozřejmě prostor pro více kapel.

Zdroj: www.google.cz

Druhý festival se konal na konci srpna a jmenuje se SUMMER PUNK PÁRTY Volyně. Mnozí z vás jistě vědí, jak malé koupaliště ve Volyni je. Přesto tyto rozměry neodradily       od účasti na festivalu punkovou legendu z USA, velkou kapelu až z Ruska a mnoho jiných. K dispozici byla jen jedna stage a jeden stan se mačkal na druhý. Spousta lidí mohla ale spát ve Volyni, třeba u známých, s určitým  množstvím alkoholu v krvi tam i dojít pěšky a neplatit za taxi, což na Mighty možné nebylo. Nutno dodat, že toalety zde byly normální, nikoliv mobilní, ale myslím, že se zde nenachází sprchy.
Další výhodou menšího festivalu je, že se ho většinou účastní méně lidí (pro informaci – i tak výtěžek stačil na zaplacení kapel). Je také snazší dostat se k pódiu, potkat muzikanty v areálu, získat autogram a vyfotit se, zatímco velké festivaly takové možnosti příliš nenabízejí.
Sečteno a podtrženo: 

Každý jsme jiný a líbí se nám rozdílné věci. Z mého pohledu vítězí Volyně, protože je to blíže mému domovu, nemusím zde spát ve stanu, nemusím si kupovat předražené jídlo. Nejvíce sympatický je pro mne fakt, že se pořadatelé každým rokem snaží zlepšovat, jsou v blízkém kontaktu s návštěvníky a tento kontakt jim zprostředkovávají i s kapelami.

Napsala: Gabriela Blaschková

Komentáře